Kina: Prop i boligprisernes himmelflugt giver panikkøb

De kinesiske boligkøbere kan se frem til en række nye restriktioner på fast ejendom, som truer med at sætte gang i en runde af "panikkøb", i takt med at investorerne forsøger at undgå yderligere forhindringer.

Foto: AFP

Analytikere advarer om, at det vil puste yderligere til det allerede rødglødende ejendomsmarked.

I løbet af den seneste uge har ikke færre end ni byer indført nye restriktioner rettet mod en afkøling af boligmarkedet. Beijing, Jinan og Wuhan har øget udbetalingskravet til førstegangskøbere, Chengdu har begrænset ejendomsretten til blot én bolig i visse dele af byen, mens Tianjin har sat en stopper for ikke-bosiddendes køb af mere end en bolig.

De nye skrappere krav kommer få dage efter, at Kinas næstrigeste mand, Wang Jianlin, der skabte sin formue gennem fast ejendom, i et interview med tv-kanalen CNN vurderede, at det kinesiske ejendomsmarked er "den største boble i historien".

Wang Jianlin vurderede, at problemerne på ejendomsmarkedet vil være meget vanskelige at løse, da priserne er på himmelflugt i større centre som Shanghai, Shenzhen og Beijing, mens de mindre byer var stadig kæmper med alt for mange usolgte og tomme boliger.

De nye ejendomsrestriktioner kan dog give bagslag på kort sigt.

»Den restriktive politik vil medføre en kraftig stigning i ejendomsefterspørgslen i de provinsielle hovedstæder, der ikke har indført stramninger. Vi kommer til at se en stigning i priser og efterspørgsel forårsaget af panikkøbere, da de er bekymrede for, at regeringen vil annoncere flere stramninger,« siger analytiker Yan Yuejin fra E-House China R&D Institute ifølge Bloomberg News.

Efter tre måneders let dykkende priser blev den ellers konstant stigende kurve over det seneste år genoptaget flere steder i august, hvor priserne på nye boliger steg i 64 af Kinas 70 største byer, mens der var prisfald i fire byer og uændrede priser i to i forhold til måneden før.

Boligpriserne har været genstand for stor opmærksomhed hos regeringen i Beijing. En truende boble frem mod december 2013, blev afløst af en langvarig nedadgående prisspiral, der først blev vendt i forsommeren 2015 efter gennemgående politiske indgreb som fjernelse af restriktioner og lettere adgang til finansiering.

Siden steg priserne generelt frem til april i år, hvor endnu en afmatning satte ind og varede til og med juli, hvor priserne "kun" steg i 51 af Kinas 70 største byer, mens der var prisfald i 16 byer.