Kina prøver at puste liv i økonomien med ny rentenedsættelse

Kinas regering gør et nyt, kraftigt forsøg på at standse faldet i den økonomiske vækst. Fredag sænkede den kinesiske centralbank renten med en kvart procent - både den ledende rentesats og indlånsrenten.

Foto: BOBBY YIP

Samtidig sænker centralbanken det reservekrav, som de almindelige forretningsbanker skal opfylde, altså den andel af indlånet, som skal deponeres i centralbanken. Kravet sænkes med 0,5 procent, og det sker ifølge centralbanken "for at opretholde en rimelig mængde likviditet i banksystemet og sikre en moderat og stabil vækst i pengemængden og långivningen."

Centralbanken plejer at bruge reservekravet til at skrue op og ned for inflationen, men det er formentlig i højere grad væksten, der bekymrer lige nu. Tidligere på ugen kunne Kina fortælle, at væksten i tredje kvartal blev på 6,9 procent på årsbasis. Det er den laveste kinesiske vækst i mange år, bortset fra et enkelt kvartal midt under finanskrisen.

Rentesænkningen er den femte i år. Men eksperterne er ikke foruroligede og mener, at den kinesiske ledelse har styr på situationen.

"Både renter og reservekrav er blevet nedsat løbende det seneste års tid for at understøtte den økonomiske vækst, som er aftaget. Skeptikere vil nok se dagens tiltag som (endnu) et tegn på, at myndighederne er desperate og nervøse for et økonomisk kollaps, mens vi snarere ser tiltaget som en bekræftelse på, at myndighederne vil lykkes med at stabilisere væksten på det nuværende niveau," skriver Handelsbankens Kina-ekspert, seniorøkonom Bjarke Roed-Frederiksen, i en kommentar, og ifølge Financial Times siger Capital Economics, en økonomisk forskningsenhed, at "vi ikke skal opfatte dagens meddelelse som et bevis på, at regeringen er blevet mere bekymret for økonomien. Tværtimod er dette en kontrolleret cyklus af lempelser som understreger, hvordan den kinesiske ledelse, i modsætning til mange andre regeringer, stadig har manøvrerum."

I Europa reagerede aktiemarkederne positivt på nyheden.

Efter dagens rentesænkning er den ledende rentesats 4,35 procent, mens den etårige indlånsrente er 1,5 procent.