Kina-panik for fuld udblæsning

Kina har knas med væksten og kan have kurs mod en regulær krise. Torsdag blev al aktiehandel i Kina stoppet for anden gang på én uge efter massive kursdyk.

Foto: RUNGROJ YONGRIT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for tunge økonomiske tømmermænd i Kina stoppede torsdag for anden gang på en uge al aktiehandel i det folkerige land. Handlen i Shanghai blev lukket efter blot 29 minutter. På den tid var aktierne allerede braget til jorden med et fald på over syv pct.

De kinesiske aktiehandlere indledte året med nervøse trækninger og måtte få dage inde i 2016 sande, at børspanikken banker af sted for fuld galop.

Investorerne er blevet ramt af fornyet frygt for, hvordan sundhedstilstanden i den kinesiske økonomi i virkeligheden ser ud. Kina synes at have problemer med at få tilpasset sin økonomi fra tidligere tiders tigerspring til mere afbalancerede vækstrater.

At Kina er på vej ned i vækstgear, er efterhånden velkendt stof, men der hersker fortsat stor usikkerhed om, hvor hård den økonomiske landing bliver. Den seneste tid har flere nøgletal indikeret, at opbremsningen kan blive større end forventet.

I løbet af 2015 viste Kina sig i stand til at ryste verdens aktiemarkeder flere gange. Uger med aktieuro i Kina kulminerede i Danmark den 24. august, da C20 Cap-indekset faldt med hele 4,65 pct., hvilket var det største fald siden indeksets fødsel i 2011.

I løbet af knap tre uger kunne investorerne vinke farvel til hele 357 mia. kr., da samtlige børsnoterede danske aktier blev talt med.

Alt tyder på, at 2015 bliver et massivt lavpunkt i Kinas nyere økonomiske historie. Og en voldsom vækstopbremsning i verdens næststørste økonomi er et brændstof, der for alvor vil kunne sætte fart under en giftig nedtur for hele verdensøkonomien.

Hvis Kinas økonomi taber pusten, går det især ud over lande, der er tunge på råstoffer som eksempelvis Australien og Brasilien. I Europa er et land som Tyskland storeksportør af maskiner og biler til Kina og vil dermed også blive hårdt ramt, hvis den tidligere kinesiske tigerøkonomi brænder poterne.

Flere økonomer peger på, at Kina er den største usikkerhed for hele den globale økonomi i 2016.

De officielle tal for Kinas vækst i 2015 bliver offentliggjort senere på måneden.