Kina oplever kun afdæmpet effekt af lempelser

Kinas økonomi viser stadig en yderst afdæmpet effekt af den bølge af penge- og finanspolitiske lempelser, som er gennemført over det seneste år. Det antyder de tidligste økonomiske indikatorer halvvejs gennem årets sidste kvartal.

Foto: JEROME FAVRE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kombineret udgør rapporterne en dyster læsning forud for de officielle undersøgelser af PMI-indeksene for fremstilling og service kommer 1. december.

Seks rentenedsættelser i løbet af det sidste år og fremskyndede finanspolitiske udgifter har endnu ikke kunne genoplive væksten, som fortsat er præget af overkapacitet og svækkelse af de traditionelle vækst-lokomotiver som produktionssektoren og boligbyggeriet.

Hvis de officiel data bekræfte billedet af en træg økonomi, kan premierminister Li Keqiangs vækstmål blive misset for andet år i træk.

Blandt de tidligste økonomiske indikatorer er Minxin PMI, der er det uofficielle Purchasing Managers indeks for fremstillings- og servicesektoren.

PMI fremstilling faldt til 42,4 i november fra 43,3 i oktober, mens ikke-fremstilling aflæsningen faldt til 42,9 fra 44,2, ifølge undersøgelsen udarbejdet af China Minsheng Banking Corp og China Academy of New Supply-side Economics.

- Kinas økonomi har ikke nået bunden endnu, og det nedadgående pres øges. Vi forventer myndigheder vil øge væksten gennem forøgede stabiliserende foranstaltninger, noterer Jia Kang fra China Academy of New Supply-side Economics.

Minxin PMI-indeksene er baseret på en månedlig undersøgelse blandt mere end 4000 virksomheder, hvoraf omkring 70 pct. er mindre virksomheder.

Også Baidu SMV Indekset, der er baseret på undersøgelser af aktiviteten blandt små og mellemstore virksomheder, er reduceret i november. De små og mellemstore virksomheder bidrager med ca. 60 pct. af Kinas økonomi.

Den foreløbige læsning af Baidu-indekset faldt til 98,2 i denne måned fra 98,4 i den endelige aflæsning for oktober. Aflæsninger under 100 signalerer forringelse.

Også MNI Business Sentiment Index, der udarbejdes af Market News International i New York, faldt til et femmåneders lavpunkt på 49,9 i november fra 55,6 i oktober. Indekset er baseret på en månedlig meningsmåling blandt de kinesisk virksomhedsledere for selskaber noteret på enten Shanghai eller Shenzhen børsen.

- Aflæsningen antyder, at vækstmomentum forbliver blødt, vurderer Nomura Holdings i Hongkong ifølge Bloomberg News.

Også her ventes finanspolitiske stimuli fra staten, omend af moderat karakter.