Kina: Økonomiens tilstand ringere end officielle data viser

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinas økonomi blev forringet over hele linjen i fjerde kvartal. Det er konklusionen ifølge en privat undersøgelse fra det New York-baserede økonomiske institut CBB International. Det står i skarp modsætning til de seneste officielle indikationer om en vis stabilisering den kinesiske opbremsning.

De indenlandske salgsindtægter, volumen, produktion, priser, fortjenester, ansættelser, låntagning, og investeringsudgifter var alle svagere i fjerde kvartal end i den forudgående tre måneders periode, i henhold rapporten kaldet China Beige Book.

CBB Internationals undersøgelse er inspireret af den tilsvarende undersøgelsen som udarbejdes af Federal Reserve for den amerikanske økonomi.

Men Kina mangler en del af de omfattende data som er udgangspunkt i de udviklede økonomier, hvilket gør det sværere for investorer at få et klart billede af udviklingen, især da Kinas overgang fra produktions- og investeringsafhængighed til en vækst baseret på service og forbrug er i fulde omdrejninger.

Beige Book aflæsningen er "særligt foruroligende" med en andel af virksomheder, der melder om stigende indtjening, på det laveste niveau nogensinde, pointerer CBB-økonom Leland Miller i en kommentar.

Mens detailsalg og fast ejendom holdt sig på et rimeligt godt niveau, stod det skidt til med produktion og service, med faldende omsætning, faldende beskæftigelse, lavere kapitaludgifter og reducerede overskud.

Efter en bølge af tiltag med blandt andet seks rentenedsættelser siden slutningen 2014, som ikke har været i stand til at genoplive og øge væksten, har politikerne skiftet fokus mod i stedet at løse problemer som overkapacitet på udbudssiden.

Præsident Xi Jinping - der forsøger at holde væksten på et minimum 6,5 pct. om frem til 2020 - jonglerer med kortsigtede stimuli med langsigtede effekter for at undgå den middelklasse-indkomstfælde, der har fanget adskillige udviklingslande efter en periode med massiv vækst op til en mere velhavende status.

I modsætning til den dystre Beige Book rapport, har de officielle data for industriproduktionen, detailsalg og investeringer i faste aktiver overgået prognoserne i november, mens forbrugerinflationen er steget og faldet i importen er aftaget moderat. Senest har den kinesiske boligpriser vist et opsving i flere mindre byer i november.

De kinesiske ledere har indkaldt til det årlige økonomiske konference på fredag i henhold til avisen Peoples Daily. Her fastsættes typisk mål for væksten for det kommende år.

Beige Book-rapporten var baseret på undersøgelser af mere end 2100 virksomheder på tværs af Kina og interviews med bankfolk, ledere og direktører. CBB begyndte serien i midten af ​​2012, når dens konstituerende undersøgelse indikerede en stigning i væksten fra begyndelsen af dette år, en prognose senere bekræftes.

/ritzau/FINANS