Kina: Når partiet vil være anonymt

Partiavisen Folkets Dagblad giver på ny spalteplads til en mystisk og anonym kilde, der menes at tale direkte på vegne af Kommunistpartiets øverste ledelse. Budskabet er ikke opmuntrende.

Et interview på forsiden af Folkets Dagblad om Kinas fejlslagne økonomiske politik giver anledning til spekulationer i både indland og udland. Kilden betegnes som en autoritet, men forbliver anonym gennem hele artiklen. Teorier går på, at det må være en person tæt på regeringschef Xi Jinping, der her er i selskab med blandt andre den tidligere formand Mao på effekter i en kinesisk souvenirbutik. (Foto: Wu Hong/EPA) Fold sammen
Læs mere

Hvem sætter kursen for Kinas økonomiske politik? Kommunistpartiet, lyder det oplagte svar. Og så dog. Helt så simpelt er det ikke.

Interesserne i verdens største politiske organisation er mangeartede, og hvem der egentlig bestemmer hvad, er ualmindeligt svært at sige med sikkerhed.

Magtkampe mellem fraktioner, myndigheder og statsejede selskaber finder konstant sted i kulissen. Og åbenhed er ikke just partiets topprioritet. Så omverdenen bliver overladt til gætterier og alternative tolkninger i forsøget på at nå til bunds i den seneste politiske udvikling.

Ingen ønsker at gå glip af nye signaler på et marked, hvor staten fylder så meget, som tilfældet er i Kina. I den henseende spiller den kinesiske partipresse en særlig rolle.

Den kan være fyldt med pyntede tal og propaganda, men den kan også levere budskaber direkte fra partiets top. Og til tider blotlægge konflikter helt ind i den øverste ledelse. Denne uge har partiets talerør, Folkets Dagblad, endnu engang bragt en længere artikel på forsiden, der har fået stor opmærksomhed og sat gang i spekulationer om intern splid.

Artiklen er skrevet som et interview med en person, der beskrives som en autoritet, men som hele vejen igennem den lange tekst forbliver anonym. Emnet er den kinesiske økonomi, og her har kilden noget på hjerte. Til trods for flere positive tendenser i årets første måneder har der ikke været tale om en god begyndelse på året, lyder det.

Modsætningerne i økonomien er ikke blevet færre, og problemerne er blevet flere. Det er forventeligt, at den kinesiske vækst over en årrække vil tage form som et L og ikke som et U eller et V. Det er på tide at droppe jagten på kortsigtet vækst og fantasien om at holde økonomien kunstigt i gang ved at pumpe flere penge ud i samfundet, konkluderer kilden. Men det er netop, hvad den kinesiske regering længe har gjort.

I 2007 var den kinesiske gæld på 148 procent af BNP, mens den i første kvartal i år var steget til hele 237 procent. Vel at mærke en stigning der har fundet sted, mens økonomien også er vokset markant. Det har længe fået økonomer både i og uden for Kina til at advare om risikoen for en finansiel ned­smeltning af en anden verden.

Men mange banker, selskaber og personer i Kina har store interesser i at holde strømmen af billig kredit flydende. De seneste par måneder har det igen fået boligpriserne til at stige og frygten for en boble til at vokse. Derfor bliver den kontante udmelding i Folkets Dagblad set som et varsel om, hvad der er i vente.

Stærke kræfter i partitoppen ønsker at tage det svære opgør med den gældsdrevne vækstmodel. Og den såkaldte autoritet i artiklen er næppe hvem som helst.

Både i kinesiske medier og blandt udenlandske eksperter spekulerer flere i, at det må være en person tæt på selveste partichef Xi Jinping der udtaler sig til Folkets Dagblad. Spekulationer har artiklen i det hele taget ført til mange af. Den kan nemlig også ses som en undsigelse af regeringens økonomiske politik.

Og det ser man sjældent på forsiden af den mest prominente partiavis. Spørgsmålet er derfor, om det er udtryk for uenighed i partiledelsen. Historisk er brugen af samme type anonyme og autoritative kilder set før.

Metoden kan føres helt tilbage til tiden under formand Mao og bruges, når medlemmer af partiledelsen vil ud med et budskab uden at tage slagsmålet i fuld offentlighed. Hvis teorien om en kritik af regeringen holder stik, er det skidt nyt for premierminister Li Keqiang. Han er regeringens ansvarlige på det økonomiske område og derfor i sidste ende også den, pilen peger på.

Kinas politiske cyklus er på vej ind i en fase, hvor forskellige fraktioner begynder at positionere sig forud for den næste store partikongres, der finder sted om halvandet år. Magtspillet om, hvilke fløje der kommer styrket ud af kongressen, er allerede er i fuld gang.