Kina køber yuan for at stabilisere kursen

De kinesiske myndigheder har endnu en gang ageret for at påvirke kursen for landets valuta, yuan. Det skriver Bloomberg News med henvisning til anonyme kilder.

Yuan sedler. REUTERS/Jason Lee/Files Fold sammen
Læs mere
Foto: © Jason Lee / Reuters

Landets centralbank har købt op i offshore-yuan, der handles på et mere frit marked end den officielle yuan, hvor kursen til dels er kontrolleret fra centralt hold.

Hos investeringsbanken Carnegie noterer chefstrateg Henrik Drusebjerg, at renterne er steget efter opkøbene, og at trækket fra Kina er en måde at give visse investorer en lærestreg.

»Det (opkøbet, red.) betyder, at det bliver ekstremt dyrt at shorte den kinesiske valuta, og derved håber myndighederne at stabilisere kursen. Det er ikke kun positivt, at de kinesisk myndigheder agerer, når det er nødvendigt, for det skaber også et billede af et styre, der gerne vil liberalisere, men samtidig er bange for at miste evnen til at kunne kontrollere udviklingen«, vurderer han.

Den kinesiske valuta er flere gange blevet svækket i år, hvor regeringen flere gange har ændret den såkaldte referencekurs for yuan.

Fra banken har det lydt, at "investorerne har misforstået centralbankens intentioner" ved de seneste daglige yuan-noteringer. Det fremgår af kommentarer fra bankens cheføkonom, Ma Jun, på centralbankens hjemmeside.

Derudover lyder det fra fra officielt hold, at spekulation mod yuan "vil mislykkes", og at forventninger om en stor nedskrivning er "latterlige".

Det er Han Jun, vicechefen i det centrale kontor, for økonomiske og finansielle affærer, der kommenterede udviklingen i en briefing i New York mandag.

»Det er ren fantasi, at den kinesiske yuan vil opføre sig som en vild hest uden tøjler«, lød det fra Han Jun ifølge Bloomberg News.