Kina kan åbne brutal valutakrig

For at få sat mere skub i eksporten og beskæftigelsen har Kina sænket sin centralkurs med 1,86 pct. Det svarer til en devaluering og kan få flere andre lande til at svare igen med samme mønt.

En bankassistent tæller 100 yuan-sedler i China Construction Banks afdeling i byen Hai’an i Jiangsu-provinsen.Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina puster nu nyt liv i en brutal valutakrig, hvor stadig flere lande forsøger at høste store økonomiske gevinster ved at presse deres egen valuta ned i værdi.

Det er den kinesiske centralbank, The People’s Bank of China, som på overraskende vis nedskriver værdien af den kinesiske yuan med 1,9 procent. Det er den største nedskrivning på én dag siden januar 1994, da Kina officielt fik én fælles markedsvaluta som erstatning for et system med to valutaer.

Nedskrivningen udløste et større brandudsalg af flere andre valutaer i Asien, hvor eksempelvis sydkoreanske won og dollar fra både Australien, Taiwan og Singapore raslede ned i kurs.

Kinesisk valuta-chok rammer danske eksportvirksomheder:

 

Kinas devaluering kommer efter en periode, hvor der har været en slags våbenhvile i den globale valutakrig. Især Australien og New Zealand har nedtonet deres tidligere meget hårde meldinger om behovet for at få en svagere valutakurs. Men også Japan har afstået fra at lempe sin pengepolitik yderligere, hvilket kunne have presset den japanske yen ned i pris.

Kun få strammer

Samlet har flere end 20 lande i Asien fra Indien til Sydkorea lempet deres penge­politik i år for at stimulere væksten og undgå faldende priser. Blandt større lande er det kun USA og muligvis også Storbritannien, der i år ventes at stramme pengepolitikken og hæve renten.

»Den kinesiske devaluering er overraskende men kommer næppe til at betyde det store. Det er trods alt kun 1,9 procent, der er tale om, og der skal mere til, før der for alvor kommer mere vækst i Kina,« siger chef­økonom Helge J. Pedersen fra Nordea.

Han tilføjer, at den lavere kurs på kinesiske yuan kan give lidt billigere importvarer fra Kina, men at det er langt vigtigere for Danmark, om væksten i Kina kommer mere op i fart igen. Kina har stadig et officielt mål om at nå en vækst på syv procent i år, men de fleste venter, at den bliver lavere.

Derfor får Kina danske aktier til at se rødt:

 

Den kinesiske centralbank har tidligere i år forsøgt at stimulere væksten med både sænkninger af renten og lempelser af bankernes reservekrav, så de nemmere kan låne mere ud.

Lavine på vej

Valentin Marinov fra den franske storbank Credit Agricole frygter, at en hel lavine af konkurrence-devalueringer nu er på trapperne.

»Den globale handel er under pres, og derfor vil vi sandsynligvis se flere konkurrende devalueringer i den kommende tid,« siger han.

Optrapningen af den internationale valutakrig kan føre til, at landene bekæmper hinanden i stedet for at bekæmpe krisen, vurderer makroanalytiker Kim Bildbæk fra Sydbank.

»Det øger også risikoen for, at flere begynder at bekrige hinanden med toldmure og handelshindringer. Sker det, vil verdens­økonomien blive den store taber. Derfor er den kinesiske devaluering bekymrende. Hvor stort problemet bliver afhænger af, om Kina vil svække yuanen yderligere, og hvordan andre lande vil reagere på det,« siger han.

Stort set alle valutaer i verden er i år faldet stort over for den amerikanske dollar. Men Kina har haft sin møntfod bundet til dollaren siden marts for at opnå status som en reservevaluta hos Den Internationale Valutafond (IMF). Det er alene dollar, euro, yen og britiske pund, som indgår i den kurv af valutaer, som i dag indgår i IMFs kunstige valuta, de såkaldte »Special Drawing Rights« eller »SDR.«

Men IMF har på det seneste sagt, at det næppe bliver i år, at Kinas valuta opnår status som reservevaluta, og det kan have været en medvirkende årsag til, at Kina så i stedet vælger at devaluere.

Eksporten fra Kina er også faldet stort på det sidste. Kommer der endnu flere dårlige tal for Kinas eksport i den kommende tid, vil det øge sandsynligheden for nye devalueringer.

Nedtur for euroen

Det er så meget som 8,3 procent, at eksporten fra Kina faldt med alene i juli, hvilket var betydeligt mere end ventet. Samtidig er den reale og effektive yuan steget med hele 13 procent over det seneste år, hvilket er den største stigning blandt de 32 større valutakurser, som IMF følger.

Euroen er derimod faldet med hele 18 procent mod dollaren og flere andre valutaer. Det er sket i takt med, at penge­politikken i Europa er blevet lempet stort, mens den amerikanske centralbank, Federal Reserve, omvendt er ved at trække nogle af sine stimulanser i land.