Kina iværksætter hastegennemgang af regeringsgæld

Det nationale kinesiske revisionskontor har fået besked på at lægge alle andre projekter til side for at gennemgå gælden hos de lokale kinesiske myndigheder. Det skriver BBC News.

- En masse af projekterne, der er blevet investeret i, vil ikke have de samme afkast, som man forventede, siger Dariusz Kowalczyk fra Credt Agricole-CIB i Hong Kong til BBC News Fold sammen
Læs mere
Foto: JACQUES DEMARTHON

- På linje med ønsket fra Statsrådet, vil det nationale revisionskontor få revisionsbureauer over hele landet til at gennemgå regeringens gæld, siger revisionskontoret i en meddelelse ifølge BBC News. Kontoret skriver i meddelelsen, at alle andre projekter er blevet lagt til side.

Revisionen kommer i kølvandet på en meddelelse fra Den Internationale Valutafond, der advarede om, at den kinesiske gæld kunne have konsekvenser for landets offentlige udgifter og den økonomiske vækst. Ved den seneste gennemgang, i 2011, løb de kinesiske myndigheders gæld op i 1700 mia. dollar, skriver BBC News, svarende til 25 pct. af Kinas bruttonationalprodukt.

Pengene er fortrinsvis blevet brugt på investeringer i infrastruktur, og låntagningen er accelereret siden finanskrisen, men gældens størrelse har hidtil været ukendt, og der har længe været frygt for risikoen ved lånene.

- En masse af projekterne, der er blevet investeret i, vil ikke have de samme afkast, som man forventede, siger Dariusz Kowalczyk fra Credt Agricole-CIB i Hong Kong til BBC News, og noterer, at gælden i kombination med opbremsningen i væksten kan få konsekvenser for finanserne hos de lokale og regionale kinesiske myndigheder.

/ritzau/FINANS