Kina inflationstakt skød i vejret i januar

De kinesiske forbrugerpriser viser den højeste stigningstakt i januar i flere år. Og producentpriserne fortsætter den positive udvikling, der har stået på siden september, og den er nu på det højeste niveau i seks år. Det fremgår af data fra de kinesiske myndigheder tirsdag morgen.

Arkivfoto. De kinesiske forbrugerpriser viser den højeste stigningstakt i januar i flere år. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerprisindekset steg ifølge det statistiske kontor i Beijing 2,5 pct. i januar i forhold til samme måned sidste år. Det er 0,4 pct.point mere end måneden før, hvor prisstigningstakten var 2,1 pct.

Økonomer havde ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg estimeret en stigning i priserne på 2,4 pct., mens den kinesiske regerings målsætning er en inflation på 3 pct.

Samtidig gik det også frem for producentpriserne, der fra februar 2012 og frem til september 2016 lå med konstante fald.

Producentpriserne steg 6,9 pct. i januar, efter decembers stigning på 5,5 pct.

Januarstigningen, der er den højeste i mere end seks år, er samtidig en del højere end analytikernes skøn på en stigning på 6,5 pct.

At producentpriserne stiger hurtigere end forbrugerpriserne er godt for hele økonomien.

- Vi har ikke set en signifikant effekt fra producentpriserne til forbrugerpriserne endnu, hvilket tyder på, at det stærke opsving i producentpris-inflationen er en afspejling af den proaktive finanspolitik, vurderer økonom Zhou Hao fra Commerzbank i Singapore ifølge Bloomberg News.