Kina indfører fy-ord for økonomien

De kinesiske aviser og Tv-stationer har fået forbud mod at anvende vendinger som utilstrækkelig likviditet og kreditklemme. Forbuddet kommer fra et direktiv fra det kinesiske kommunistpartis Centrale Propaganda Afdeling, der ønsker at stabilisere de finansielle markeder, skriver Financial Times.

En kvinde på vej ind en kontorbygning tilhørende Bank of China. Bank of China udstedte d. 20 juni en pressemeddelelse, der afviste medierapporter om bl.a. insolvens og misligholdte lån. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOW HWEE YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kinesiske medier har i stedet fået besked på at skabe et rosenrødt billede af en kinesisk økonomi efter en fremgangsmåde, der vækker minder om George Orwells koncept Newspeak. - Først skal vi undgå den ondsindede stemning. Medierne skal rapportere og forklare at vores markeder er garanteret tilstrækkelig likviditet, samt at vores pengepolitik er støt, ikke stram, står der ifølge Financial Times i telegrammet, der efterfølgende giver medierne ordrer til at berette om de positive aspekter af en økonomi i bedring.

Tilmeld dig Ugebrevet Business Kina fyldt med historier og analyser fra Kina.

De kinesiske myndigheder sender regelmæssigt direktiver rundt til landets nyhedsstationer, men det er sjældent, at de når frem til finansielle medier. Direktivet er udsendt i kølvandet af kreditklemmen, og efter at rygter om insolvens og misligholdte lån hos Bank of China havde skabt panik i den kinesiske befolkning. Rygterne vil nu blive efterforsket af landets sikkerhedsmyndigheder.

Wall Street Journal skriver, at direktivet står i klar kontrast til den manglende åbenhed hos centralbanken People’s Bank of China under kreditklemmen. Kritikere mener nemlig, at manglen på klar og koncis kommunikation og klodset håndtering af krisen fra bankens side har medvirket til tumulten på de finansielle markeder, som fik de ledende kinesiske indeks til at falde godt 10 pct. på halvanden dags handel.

- Selv de bedste politiske intentioner kan skabe røre på markederne, hvis centralbanken mangler gennemsigtig og klar kommunikation, siger Kinaekspert Eswar Prasad fra Cornell University til Wall Street Journal.

ritzau/FINANS