Kina i kamp mod sultne valutakrigere

Storspekulanter og shortsellere har de seneste måneder skudt med skarpt mod den kinesiske yuan. Kinas statsmedier svarer igen og fik i weekenden selskab af chefen for Kinas centralbank, der advarer mod »internationale spekulative kræfter«.

Storspekulanten George Soros (th.)  og chefen for den kinesiske centralbank, Zhou Xiaochuan Fold sammen
Læs mere

Økonomisk stabilitet. Med de to ord er det muligt at beskrive den vel nok vigtigste prioritet for ledelsen i Kinas Kommunistparti. Så længe de økonomiske tandhjul drejer, er der råderum til at forbedre levestandarden for indbyggerne i verdens folkerigeste land. Og til at styrke Kinas rolle i verden. Som en konsekvens reagerer den kinesiske regering prompte – nogle vil mene overreagerer – når trusler eller svaghedstegn dukker op.

Ofte betyder det løsninger designet til at rydde problemerne af vejen nu og her. Men på længere sigt kan det blive dyrt. Det har fået velkendte navne på den internationale finansscene til at rette blikket mod fjernøsten. Først meldte storspekulanten George Soros sig på banen. Han fik efterfølgende selskab af hedgefond-stifteren Kyle Bass og andre shortsellere, der alle har det tilfældes, at de ser en kinesisk valuta-deroute forude. Og de regner med at tjene store penge på det. De håber, at den økonomiske vækst i Kina vil fortsætte med at dykke og udvikle sig til en reel krise. Og at den kinesiske centralbank som en konsekvens vil miste styringen med landets valuta.

Siden banken i sommer valgte at devaluere den kinesiske yuan, er spekulationerne for alvor taget til. Samtidig har centralbanken grundet omfattende kapitalflugt brugt enorme beløb på yuan-opkøb for at stabilisere valutaen.

Upopulær Soros

Den kinesiske vækst er allerede på det laveste niveau i 25 år, og under World Economic Forum sidste måned spåede George Soros, at det var uundgåeligt, at Kinas økonomiske vanskeligheder ville blive endnu større. Kineserne har brugt for lang tid på overgangen fra en eksportdreven til en forbrugsdreven økonomi, forklarede han. I forvejen er Soros ikke nogen populær herre i Østen, hvor hans rolle under den asiatiske valutakrise i midten af halvfemserne ikke er glemt. Så de kinesiske statsmedier var over ham med det samme.

»Enten har shortsellerne ikke gjort deres hjemmearbejde, eller også prøver de bevidst at skabe panik og snuppe profitten,« skrev det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, mens Folkets Dagblad bragte en forsideartikel med overskriften »En krigsdeklaration mod Kinas valuta? Ha ha«.

Kyle Bass forudse Ametrikas boligktrak

Kyle Bass er i bredere kredse mindre kendt end George Soros, men slog sit navn fast, da han forudså det amerikanske boligkrak, der førte til finanskrisen. Kina er på vej mod en kreditkrise i banksystemet lidt på samme måde, som det skete i USA, og bankernes tab som følge af dårlige lån bliver fire gange så store, som det der ramte de amerikanske banker, vurderer han. Kyle Bass hører dermed til dem, der mener, at regningen for den gigantiske stimuluspakke, der var med til at holde Kinas økonomi i gang under finans- krisen, nu skal betales. Størstedelen af pakkens mange milliarder fik bankene til opgave at allokere – mange af dem endte i økonomisk urentable projekter. Og selv Kinas enorme valutareserve var ifølge Kyle Bass ikke nok til at holde hånden under bankerne. Derfor forudser han en markant devaluering af den kinesiske yuan, der også kaldes renminbi.

»Kina vil sandsynligvis være nødt til at printe yuan til en værdi af omkring ti billioner dollars for at rekapitalisere sit bank-system. Når tabscyklussen har toppet, mener vi, at renminbien vil være faldet over 30 procent i værdi i forhold til dollaren,« skrev Kyle Bass fornyelig i et brev til sine investorer.

Kinas centralbankchef afviser

Langt fra alle er dog enige i den analyse. En række internationale banker og finanshuse har forholdt sig kritisk til Bass’ valutaprofetier. Senest har chefen for den kinesiske centralbank, Zhou Xiaochuan, givet et langt interview til det kinesiske finansmagasin Caixin. Det er flere måneder siden, han sidst har udtalt sig offentligt om Kinas økonomi og valuta. I interviewet langer han ud efter de »internationale spekulative kræfter« og forsikrer, at centralbanken har fuld kontrol over situationen. Han afviser samtidig, at Kina skulle have interesse i at lade landets valuta falde i værdi for at styrke eksporten.