Kina hamstrer billige råvarer som aldrig før

Enorm besparelse på billige råvarer bliver investeret i infrastruktur.

Foto: GOH CHAI HIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store prisfald på olie og andre råvarer får Kina til at hamstre olie, kul og korn som aldrig før. Og Kina sparer enorme beløb, som bliver investeret i infrastrukturprojekter i udlandet. Ifølge en ekspert er Kina den helt store vinder af råvarekrigen

Det skriver Wall Street Journal.

Råvarelagrene er fyldt til bristepunktet, og hvis priserne holder sig på det nuværende niveau, vil Kina spare 250 mia. dollar alene i år.

- Kina er den ultimative vinder fra faldet i råvarepriserne, konstaterer Kenneth Courtis hos Startfort Holdings til Wall Street Journal.

Officielle tal fra det kinesiske finansministerium viser, at Kina i 2015 har intentioner om at bruge 154,6 mia. yuan, svarende til 173,5 mia. kr., på at polstre sine råvarelagre. Det vil være en stigning på 33 pct. fra 2014.

Det enorme beløb, som Kina sparer, går nogenlunde lige op med de af staten annoncerede investeringsinitiativer, der skal forbedre infrastruktur i regionen. Blandt andet bliver der skudt 50 mia. dollar i Kinas nye udviklingsbank, AIIB, og 40 mia. dollar i at vedligeholde den historiske handelsvej, Silkevejen.

Kina har mulighed for at foretage disse store opkøb, da landet nyder godt af et støt stigende handelsoverskud og en reserver for næsten 4000 mia. dollar.

- Det er et svimlende højt tal. De penge, som Kina sparer på blot to uger, svarer til landets nye investeringsplaner i hele Latinamerika inklusive en økonomisk redningspakke til Venezuela, tilføjer Kenneth Courtis.