Kina frygter europæisk afvisning

Kina ser det som et klokkeklart løftebrud, hvis EU ikke tildeler landet status som en markedsøkonomi. Sidst på året udløber den særaftale, der i dag gør det nemmere at stoppe kinesisk prisdumping.

Kina har ikke status som en markedsøkonomi, selv om den kinesiske økonomi er den næststørste i verden. Hvis Kina opnår status som markedsøkonomi, kan det koste op mod 3,5 millioner job, viser flere undersøgelser. (Arkivfoto: Curt Carnemark)
Læs mere
Fold sammen

I 15 år har Kina indædt kæmpet for at ændre status quo. Lige så længe har landet været medlem af Verdenshandelsorganisationen WTO – og lige så længe har de kinesiske bestræbelser slået fejl. Verdens næststørste økonomi er medlem af en lille og meget lidet attraktiv klub. Ganske få nationer har ikke status af at være en markedsøkonomi, og Kina er en af dem. Det har betydning for, i hvilken grad andre lande kan bruge globale antidumping-regler mod Kina. Men i år skulle det så være slut. I december udløber særaftalen i WTO-regi, det gør det nemmere at stoppe kinesisk prisdumping ved at pålægge straftold. Det burde betyde automatisk markedsstatus til Kina. Men så nemt kommer det ikke nødvendigvis til at gå.

Mange steder i Europa er øget kinesisk konkurrence et mareridtsscenarie. Stærke politiske bevægelser og magtfulde industriorganisationer arbejder derfor imod ændringen, og hvad der før lignede formalia, er nu et storpolitisk slagsmål i EU.

I Kina er frustrationerne til at få øje på.

»Vi håber og tror på, at EU i det 21. århundrede vil træffe et klogt og rigtigt valg, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt vi skal være åbne eller udøve protektionisme i handel – om vi skal holde et løfte eller bryde et løfte. Kina har kun én enkelt klar og rimelig anmodning: hold jeres løfte,« udtalte den kinesiske udenrigsminister Wang Yi tidligere på ugen. Det passer meget dårligt ind i den kinesiske selvopfattelse af at være en vigtig global økonomi og aktør på den internationale scene at blive holdt ude i kulden af et handelsforbehold.

Som reglerne er i dag, kan EU afgøre en sag om kinesisk prisdumping ved at se på, hvad varen koster i et andet udviklingsland som for eksempel Brasilien. Viser det sig, at den kinesiske vare er væsentligt billigere, har EU mulighed for at lægge ekstra told på den. Hele 56 ud af 73 af EUs nuværende antidumping-tiltag er rettet imod import fra Kina. Får Kina markedsstatus skal EU fremover sammenligne prisen på den kinesiske vare med, hvad den koster hjemme i Kina.

Men hvad en vare koster i Kina, giver ikke nødvendigvis et retvisende billede af, hvad den burde have kostet på et frit marked. Den kinesiske stat kontrollerer stadig en stor del af Kinas økonomi. Skattefordele, billige lån, kunstigt lave energipriser og andre former for direkte eller indirekte statsstøtte er med til at skævvride konkurrenceforholdene. Da Kina i 2001 blev optaget i WTO, forventede mange, at statens rolle ville blive mindre. Men til trods for politiske intentioner om at slippe markedskræfterne mere fri, lader den udvikling vente på sig.

I flere sektorer er der tværtimod tale om, at de store, statsejede selskaber konsoliderer sig eller bliver lagt sammen og bliver til endnu større mastodonter. Samtidig betyder en lavere kinesisk vækst og efterspørgsel, at enorme mængder overskudsvarer fra Kinas industrisektor bliver forsøgt solgt til udlandet til spotpris. Det har allerede ramt mange europæiske brancher hårdt, hvilket kinesisk markedsstatus bestemt ikke vil hjælpe på.

Undersøgelser viser, at op mod 3,5 millioner arbejdspladser er i farezonen, hvis Kina bliver anerkendt som en markedsøkonomi. Og i takt med at tidsfristen nærmer sig, er kritikken vokset.

Står det til politikerne i Europa-Parlamentet, bør Kina ikke få lettere adgang til de europæiske markeder. Et stort flertal af parlamentets medlemmer stemte sidste uge nej til at give Kina markedsstatus, før landet lever op til en række kriterier. Afstemningen er ikke politisk bindende, men den lægger pres på Kommissionen, der har lovet at komme med et forslag til en løsning inden sommerferien. Sandsynligvis vil Kommissionen foreslå at give Kina markedsstatus, men samtidig tillade brugen af en særlig regulering af kinesisk import.

Både de enkelte medlemslande og EuropaParlamentet skal efterfølgende tage stilling til forslaget. Alternativt kan Kommissionen vælge ikke at ændre de gældende regler, hvilket givetvis vil føre til, at Kina anlægger sag ved WTO.

Danmark er blandt de få lande, der tydeligt har tilkendegivet sin støtte til Kinas ønske. Senest skete det i Washington i sidste måned, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen og Kinas præsident, Xi Jinping, mødtes i forbindelse med et topmøde om atomspredning. Her fremhævede den danske statsminister potentialet i et styrket bilateralt samarbejde mellem Danmark og Kina og gav udtryk for den danske støtte til Kina i spørgsmålet om markedsstatus.