Kina forbyder »Kina« i firmanavne

Det kinesiske styre skruer ned for skiltningen ved at forbyde bestemte ord i virksomheders navne.

Kinesiske virksomheder skal skrue ned for skiltningen af deres ophav og får forbud mod at bruge bl.a. »Kina« i deres navne - medmindre man er et statsejet selskab som her China Mobile, verdens største mobilselskab. Arkivfoto: Pau Barrena, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAU BARRENA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ord som »Kina«, »kinesisk« og »statslig« vil blive forbudt at bruge for kinesiske virksomheder i deres navne.

Det fremgår af et udkast fra myndighederne, som det kinesiske kommunistpartis avis, Folkets Dagblad, har offentliggjort, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udmeldingen kommer, mens Kina står midt i en handelskrig med USA, som har indført ekstratold på kinesiskproducerede varer, ligesom der er lagt ekstratold på visse europæiske varer. Både Kina og EU har slået igen og udset sig bestemte amerikanske varer fra republikanske kerneområder, som nu bliver dyrere at købe.

Meldingen fra Statsadministrationen for Markedsregulering har dog ikke umiddelbar sammenhæng med toldkrigen men er reaktionen på længere tids bekymring over, hvordan kinesiske varer opfattes i udlandet. Myndigheden har også grebet ind ved at forbyde, at man misbruger den kinesiske nationalsang, ligesom satirefremstillinger af historiske og fiktive helte er blevet forbudt.

Klapjagt på mobilgiganter i USA

Myndighederne mener ifølge det lækkede dokument, at brugen af visse ord i virksomhedernes navne er »ødelæggende for statens og samfundets interesser«, hvorfor de skal forbydes. De nye regler vil også forbyde ikke-statslige virksomheder at beskrive sig selv som »Central«, »Landsdækkende«, »Statslig« eller »International«. Endelig bliver det forbudt at bruge ord i firmanavnet for fremmede lande, regioner, virksomheder og organisationer eller anvende et navn, som med vilje skal narre offentligheden.

Store, kinesiske virksomheder som mobilleverandørerne Huawei og ZTE har i årevis lidt under deres kinesiske ophav og - især - forbindelserne mellem ledende personer og det kinesiske styre. I USA hænger der konstant en mistanke om spionage for den kinesiske efterretningstjeneste over de to selskab, hvoraf Huawei er verdens tredjestørste mobilproducent efter Samsung og Apple og den tredjestørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson og finske Nokia, mens ZTE er USAs fjerdebedst sælgende mobilmærke.

Amerikanske politikere har de seneste måneder forsøgt at få gennemført et forbud mod salg af begges telefoner i USA, hvilket har fået flere teleselskaber, som er hovedsalgskanalen for mobiltelefoner, til at skrue ned for de to kinesiske mærker.