Kina er ikke længere USA's største kreditor

Kina må vige pladsen som USA's største kreditor til Japan. For at styrke den kinesiske valuta, renminbi, sælger Kina ud af landets udenlandske valutareserver.

Arkivfoto. Kina må vige pladsen som USA's største kreditor til Japan. For at styrke den kinesiske valuta, renminbi, sælger Kina ud af landets udenlandske valutareserver. Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO

I oktober faldt Kinas samlede udenlandske valutareserve med 67,1 mia. dollar. Heraf var 41,3 mia. dollar placeret i amerikanske statsobligationer. Kinas samlede beholdning af amerikanske statsobligationer er dermed reduceret til 1120 mia. dollar.

Det skriver Financial Times.

- De dage, hvor Kina forsynede USA's budget og statsunderskud med rigelig og billig finansiering gennem statsobligationer, er muligvis forbi, mener Eswar Prasad, der er professor i økonomi ved Cornell University og IMF's tidligere Kina-direktør.

I samme periode faldt Japans beholdning af amerikanske statsobligationer med 4,5 mia. dollar til 1130 mia. dollar. Dette gør nu Japan til USA's største kreditor.

Siden 2014 er renminbi faldet med 15 pct. mod den amerikanske valuta. I perioden har Kina solgt ud af sine udenlandske valutareserver for at styrke renminbi.

- Det er usandsynligt, at dette mønster vendes i nær fremtid, udtaler Eswar Prasad til Financial Times.

Siden 2014 er Kinas samlede udenlandske valutareserver faldet med en fjerdedel og ligger på lige over 3000 mia. dollar.