Kina: Børsmæglere står til øvertæver efter aktieuro

De kinesiske børsmæglere står tilbage som de store tabere, efter at den massive uro på aktiemarkederne har sat en stopper for en ellers lukrativ vifte af aktiviteter.

The Chinese flag flies outside the offices of the China Securities Regulatory Commission in Beijing on July 9, 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: GREG BAKER

I første omgang er det Kinas pludselige stop for nye børsnoteringer, der rammer hårdt.

Samlet er 38 selskabers aktiesalg blevet blokeret midt i introduktionsprocessen, og op mod knap 400 mio. dollar i gebyrer er fordampet indtil videre, hvis man bruger gennemsnittet for udbud i første halvår som rettesnor.

Finanshusene Everbright Securities, Guotai Junan Securities Co. og China Merchants Securities Co. er de tre børsmæglere med det største antal frosne børsintroduktioner - noteringer, som er godkendt af tilsynsmyndighederne, men endnu ikke afsluttet - efter at den kinesiske regering suspenderede nyintroduktioner i forrige uge.

De manglende indtægter er endnu et slag i ansigtet på de allerede forslåede børsmæglerselskaber, der har mistet en stor del af de lukrative forretninger med at finansiere kundernes aktiekøb, mens potentialet for et fald i omsætningen er øget.

- Det gearede opkøbsmarked i første halvår var manna fra himlen for de kinesiske børsmæglerselskaber i næsten hvert eneste forretningsområde, men det bliver ikke gentaget. Investorerne har allerede prissat en svagere overskudsvækst fremover. Det er derfor mæglervirksomhedernes aktier halter, siger analytiker Scott Hong fra CIMB Securities i Hongkong til Bloomberg News.

Aktien i Citic Securities Co., der er den største kinesiske mæglervirksomhed, er faldet 28 pct. i år, hvilket skal ses i lyset af en 23 pct. stor gevinst i Shanghai Composite Index.

Den største usikkerhed ligger nu i, om aktierne har bundet efter de massive statslige tiltag, som blandt andet forbyder storaktionærer at sælge ud og stiller tusindvis af mia. yuan til rådighed i forsøget på at stabilisere markedet.

Mæglervirksomhederne står også over for omkostninger fra krav om at bidrage til de regeringsledede bestræbelser på at afstive markedet. 21 store virksomheder har lovet en kombineret 120 mia. yuan stor fond til aktiekøb og samtidig aftalt ikke at sælge ud af deres spekulative handelspositioner, indtil Shanghai Composite stiger til 4500-niveauet.

Indekset ligger lige i underkanten af 4000 mandag morgen.

- Der vil helt sikkert være indirekte omkostninger forbundet med redningsarbejdet, men så længe markedet vender tilbage til stabilitet, burde børsmæglerselskaberne kunne klare det, vurderer analytiker Zhang Yanbing fra Zheshang Securities Co. i Shanghai over for Bloomberg News.

Fastfrysningen kommer efter et rekordhalvår for de kinesiske børsmæglerselskaber, der kunne fremvise en stigning i overskuddene på 374 pct. i forhold til samme periode sidste år efter en eksplosion i de lånefinansierede aktiekøb.

Men nu kan børsmæglerselskaberne ifølge en rapport fra Standard & Poors i stedet se frem til en betydeligt reduceret rentabilitet i 2016 på grund af nedgang i kurtage, marginfinansierede spreads og børsintroduktioner, foruden en stigning i kredittab.