Kina anklages for industrispionage mod norsk IT-virksomhed

Hackere har angiveligt på vegne af den kinesiske regering angrebet den norske IT-gigant Visma for at stjæle deres kundehemmeligheder, skriver norske medier.

MODELFOTO Rapporten peger på, at hackerangreb mod norsk IT-virksomhed blev orkestreret fra Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH

Den norske IT-gigant Visma, der leverer softwareløsninger til virksomheder, har onsdag anklaget Kina for at stå bag et hackerangreb, som virksomheden var udsat for tilbage i september.

Visma hyrede selv sikkerhedsselskabet Recorded Future til at undersøge, hvem der stod bag angrebet.

Konklusion lyder nu, at angrebet var en del af en større kinesisk hackerkampagne, hvis formål var at stjæle forretningshemmeligheder og immateriel ejendom fra virksomheder over hele verden.

»Den rapport, vi bestilte, viser, at sporene peger mod en nationalstat. Det kunne have været en hvilken som helst nationalstat, men i dette tilfælde peger rapporten mod Kina,« siger Espen Johansen, sikkerhedschef i Visma til VG og E24.

Sagen fra Norge taler direkte ind i den debatten om kinesiske Huawei, der står med opgaven at bygge infrastrukturen til det kommende 5G-netværk.

Efter anklager om både hvidvask og industrispioange fra USA, der sidenhen har lavet ringe i vandet – både i EU og på Christiansborg.

Analysen viser, at angrebet blev opdaget i den indledende fase, men også at et langt mere omfattende hackerangreb lurede forude.

Overfor Reuters beskriver Esben Johansen angrebet som potentielt »katastrofalt«.

Kinas udenrigsministerium har indtil videre ikke reageret på rapportens konklusioner, der blev offentliggjort i en pressemeddelelse onsdag. De har ligeledes ikke besvaret talrige henvendelser fra flere norske medier.

Ifølge Visma blev ingen kundesystemer påvirket af angrebet.

»Vores undersøgelser viser, at de aldrig var tæt på kritisk information, hvilket vil sige vores kundedata,« siger sikkerhedschefen Esben Johansen til E24.

Efterretningstjeneste vil følge sagen

Den norske efterretningstjeneste, PST, bekræfter over både E24 og VG, at de har været involveret i sagen med hackerangrebet.

»Det er en begivenhed, som vi er bekendt med, og vi har haft en dialog med Visma om det,« siger seniorrådgiver Martin Bernsen til E24.

Den 27. december meddelte PST, at de havde indledt en undersøgelse for et computerangreb mod flere regionale myndigheder.

Den norske efterretningschef, Benedicte Bjørndal, sagde mandag, at de undersøger angrebet mod de regionale myndigheder meget grundigt, fordi der også her er mistanke om, at en unavngiven statslig aktør står bag.

I starten af 2019 var den norske efterretningstjeneste, PST, ude og advare mod de norske udviklingsplaner med kinesiske Huawei, der flere steder i verden anklages for at bedrive industrispionage på vegne af Kina.

Den norske justitsminister, Tor Mikkel Wara, var i løbet af sidste uge gennem VG ude med en appel til virksomhederne om at være mere åbne om det, hvis de rammes af hackerkriminalitet.

Den norske sikkerhedsinstans »Nasjonal sikkerhetsmyndighet« (NSM) har rost Visma for deres håndtering af sagen, som de mener bør være et eksempel til efterlevelse for andre virksomheder i samme situation.

»Vi synes, det er positivt, at virksomhederne er åbne om den slags hændelser. Det kan hjælpe andre til at blive mere opmærksomme på de sårbarheder, der er,« siger talsmand Fredrik Johnsen til E24 og VG.