Kina åbner for udenlandske investeringer ad bagdøren

De kinesiske myndigheder er ved at reducere den strenge regulering af udenlandske investeringer. Reduktionen kommer ad bagdøren gennem indførelsen af et gensidigt aktieinvesteringssystem, der forbinder børserne i Shanghai og Hongkong.

Kinas præsident, Xi Jinping Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kinesiske myndigheder er ved at reducere den strenge regulering af udenlandske investeringer. Reduktionen kommer ad bagdøren gennem indførelsen af et gensidigt aktieinvesteringssystem, der forbinder børserne i Shanghai og Hongkong.

Ifølge det japanske nyhedsmedie Nikkei Asiean Review bliver systemet, kaldet Shanghai-Hong Kong Stock Connect, officielt lanceret i midten af oktober. Der er forventninger om, at systemet vil øge attraktiviteten af de kinesiske aktiemarkeder for investorerne, både i Hongkong og i udlandet.

Udsigterne til et fælles aktiehandelsprogram mellem Shanghai og Hongkong er poppet op adskillige gange gennem de seneste syv år, inden den kinesiske premierminister Li Keqiang i april endeligt erklærede, at den kinesiske regering officielt vil introducere programmet.

Når det nye handelssystem sætter ind, vil der ifølge det japanske nyhedsmedie være et dagligt investerings-loft fra Hongkong til Shanghai på 13 mia. yuan (2,1 mia. dollar), mens flowet fra Shanghai mod Hongkong vil være begrænset til 10,5 mia. yuan per dag.

Den officielle startdato er endnu ikke fastlagt, men ledelsen af ​​Hong Kong Stock Exchange har ladet forstå, at det nye system vil starte på "en mandag i oktober". Det peger i retning af 13. okt eller 20. oktober, lige efter fejringen af Kinas nationaldag.

Et pilot-program, hvor børsmæglerselskaber deltager, er allerede begyndt i såvel Hong Kong som Shanghai.

Siden nyheden om den fælles platform blev offentliggjort, har investorerne søgt efter aktier, som kan sætes i forbindelse med det nye program. Det har givet en stigning i blandt andet Hong Kong Exchange and Clearing, der er operatør på Hong Kong Stock Exchange, en stigning på 40 pct. siden annonceringen.

Mange af de kinesiske fastlands-selskaber, som er noteret i Shanghai, bliver også noteret i Hongkong, men værdien af en virksomhed kan variere på grund af størrelsen af de respektive markeders investor-grundlag. Shanghai-aktierne er generelt undervurderet i forhold til deres Hongkong-notering. Dermed står det nye program til sandsynligvis at øge Shanghai-aktiernes værdi.

Analytikere fra Nomura International i Hongkong vurderer, at large-cap selskaber med højt udbytte og encifrede price/earming nøgletal, som er noteret på Shanghai-børsen, sandsynligvis vil tiltrække sig opmærksomhed fra langsigtede investorer.

Credit Suisse-analytikere har påpeget, at de store top-selskaber på såvel Shanghai- som Hongkongbørsen - som den kinesiske internettjeneste-gigant Tencent og forsikringsselskabet AIA Group fra Hongkong og Baosteel og Daqin Railway fra Shanghai, sandsynligvis vil tiltrække købere.

Enkelte eksperter advarer dog om, at starten på Shanghai-Hong Kong Stock Connect kan sætte en pris-spiral i gang, da der er et dagligt investerings-loft, men ingen begrænsninger på aktiesalg. Ikke desto mindre synes euforien at være mere smitsom end bekymringerne i øjeblikket, noterer Nikkei Asiean Review.

/ritzau/FINANS