KFX steg til højeste niveau i 21 måneder

Med kursstigninger til bl.a. TDC blev det danske hovedindeks løftet op til det højeste niveau siden foråret 2002. Blandt sidepapirerne fik Funki derimod solide kurstæsk.

Det danske KFX-indeks steg tirsdag 1,0 pct. til det højeste niveau siden april 2002. Det danske aktiemarked overgik dermed en svagt positiv tendens i Europa, hvor de toneangivende indeks oplevede fremgang efter amerikanske kurshop sent mandag aften.

TDC indkasserede en af dagens største stigninger i KFX-regi med et plus på 3,7 pct. Det danske teleselskab bragte sig selv i fokus fra morgenstunden med udmeldingen om, at selskabet har udnyttet sin mulighed for at købe de sidste 80 pct. af mobilkonkurrenten Telmore for 299 mio. kr. plus udbytte for 2003. Fremgangen til TDC kan endvidere være hjulpet af en artikel i Dagbladet Børsen, der satte fokus på, at et salg af det danske selskab kan blive fremskyndet. Den amerikanske hovedaktionær SBC Communications overvejer at deltage i et gigantbud på AT&Ts mobilselskab, hvilket har givet grobund for spekulationer om, at det amerikanske selskab vil rejse kapital ved at sælge bl.a. TDC fra.

Tirsdagens regnskabsmeddelelse fra SBC gav dog ingen løfter i den retning. Kort inden den amerikanske ejers regnskab lå TDC-aktien til en stigning på over ni pct., men efterfølgende gik noget af luften altså af ballonen.

Med en omsætning på knap 900 mio. kr. blev TDC-aktien dagens suverænt mest omsatte, idet Novo Nordisk (+ 1,3 pct.) på andenpladsen trak en omsætning på 328 mio. kr.

Funki tegnede sig med et dyk på 61,6 pct. for dagens suverænt største kursfald på Københavns Fondsbørs. Selskabet, der sælger gyllesepareringsanlæg og staldinventar, faldt derved til kurs 4,8, der er den laveste nogensinde. Nedturen kom efter en udmelding om, at ledelsen har besluttet at indlede forhandlinger om salg af staldmekaniseringsaktiviteterne i datterselskabet Funki Tech, der er Funkis væsentligste aktivitet. Hvis salget gennemføres, kan det føre til, at aktiekapitalen helt eller delvist er tabt, og Funki blev derfor overført til Fondsbørsens observationsliste.

Anderledes positivt så det ud for software-producenten Danware, der kunne melde om en amerikansk tillægsordre på selskabets NetOp-produkt til en værdi af over en million kr. Ordren kommer blot en uge efter en tysk tillægsordre i samme størrelsesorden. Udmeldingen blev straks belønnet med en kursstigning på 5,0 pct., så Danware aktien nu ligger i kurs 125, der er den højeste i 14 måneder.

Chr. Hansen faldt 0,2 pct. før dagens kvartalsregnskab. Her vil fokus bl.a. rette sig mod eventuelle udmeldinger om muligheden for en ny samarbejdspartner til selskabets allergidel, ALK-Abelló, efter at medicinalkoncernen Schering-Plough i december trak sig ud af allergisamarbejdet.