KFX og resten af Europa åbnede ugen med store fald

De europæiske aktiemarkeder inklusiv det danske KFX-indeks fortsatte mandag nedturen fra fredag. Vestas skød op på trods af, at vindmølleselskabet i går nedjusterede årsforventningerne.

Aktiemarkederne i Europa fortsatte i går den generelle nedtur fra fredag, hvor skuffende amerikanske jobtal har sået tvivl om holdbarheden i det økonomiske opsving i USA. Samtidig fortsatte den rekordhøje oliepris også med at præge markederne negativt. Endvidere vidnede tal fra Danmarks Statistik om, at industriproduktionen herhjemme faldt 0,7 pct. i juni sammenlignet med maj.

KFX-indekset lukkede dagen i kurs 263,4 efter et fald på 1,1 pct. A.P. Møller - Mærsks A-aktie (- 2,1 pct.) og B-aktie (- 1,8 pct.) leverede de største negative bidrag til KFX-faldet, mens GN Store Nord (- 4,3 pct.) var mest faldende KFX-selskab. Også Novozymes

(- 4,1 pct.) og Group 4 Securicor (- 3,1 pct.) lukkede markant lavere.

På trods af de sidste par dages fald, er KFX-indekset stadig steget otte pct. i år, hvilket er relativt flot sammenlignet med resten af Europa. Blandt andet lukkede det tyske DAX-indeks samt Bloombergs European 500-indeks i går i årets laveste kurser og er altså sammenlagt er faldet i år.

Vestas lagde sig i fokus fra dagens begyndelse, da selskabet offentliggjorde en nedjustering af forventningerne til hele årets resultater. Vestas venter således nu en årsomsætning i størrelsesordenen 2,6 mia. euro mod tidligere 2,7-2,8 mia. euro. Og samtidig ventes indtjeningsmarginalerne for driften at falde med en pct. til seks pct. Det svarer til et samlet forventet driftsoverskud på 156 mio. euro. Nedjusteringen fra det danske vindmølleselskab kan i høj grad henføres til den manglende forlængelse af den amerikanske støtteordning for vindenergi, PTC.

Umiddelbart efter nyheden blev Vestas handlet over fem pct. ned. Men i løbet af dagen vendte tendensen i kursen, og aktien endte hele 3,1 pct. højere og var dermed den mest stigende KFX-aktie i går. Den positive udvikling i aktien skyldes højst sandsynligt, at flere analytikere i et stykke tid har forberedt markedet på en sandsynlig nedjustering. Samtidig kunne vindmølleselskabet i forbindelse med nedjusteringen præsentere en amerikansk ordre til en værdi på 40 mio. euro.

Carlsberg (- 1,8 pct.) har udnævnt Jørn Tolstrup Rohde som ny administrerende direktør for datterselskabet Carlsberg Danmark. Udnævnelsen er foretaget for at aflaste Lars Påhlson, der i en periode har været øverste chef for både det danske og det svenske datterselskab. Jørn Tholstrup Rohde har siden årsskiftet været senior vice president i Carlsberg.

SAS faldt 2,3 pct. i går. Dermed fulgte selskabet faldende i flere af de andre store europæiske flyselskaber, som presses af de høje oliepriser.