KFX-indekset presset af stigende oliepriser

KFX-indekset var præget af den negative stemning overalt på de europæiske aktiemarkeder. De stigende oliepriser lægger pres på flere virksomheder. Novozymes, der fremlagde regnskab, var mest faldende KFX-selskab onsdag.

Læs mere
Fold sammen
Det danske aktiemarked var onsdag præget af regnskabsfremlæggelser og fulgte det øvrige europæiske aktiemarked, hvor aktiekurserne overalt faldt. Det danske hovedindeks lagde ud med en mindre stigning, hvorefter det resten af dagen befandt sig i minus og lukkede i kurs 267,73, der er et samlet fald på - 0,5 pct. Efter store kursfald på de amerikanske aktiemarkeder tirsdag var det ventet, at de europæiske hovedindeks ville få en dag, der bød på fald. Det er primært de fortsat stigende oliepriser, der ligger til grund for den dårlige stemning på det globale aktiemarked. Blandt KFX-selskaberne var dog der stigninger til fem ud af de 21 selskaber, de tre mest stigende var Carlsberg (+ 0,6 pct.), Vestas (+ 0,3 pct.) og Topdanmark (+ 0,3 pct.).

I den anden ende var dagens helt store synder Novozymes, der var aktuel med halvårsregnskab. På trods af, at regnskabet levede op til forventninger om vækst indkasserede Novozymes et kursfald på - 3,5 pct.

TDC, der fremlægger regnskab for andet kvartal i dag, blev ligeledes handlet markant ned onsdag. Den danske telekoncern endte onsdag i kurs 199,75, hvilket er et fald på - 1,6 pct. TDC er ellers blevet handlet relativt meget op den seneste uge og har siden mandag i sidste uge haft en samlet kursstigning på knap 4 pct. Blandt sidepapirerne fremlagde Genmab regnskab efter Fondsbørsens lukketid tirsdag. Genmabs halvårsregnskab viste et driftsunderskud på 210 mio. kr. Biotekselskabet blev handlet ned på nyheden onsdag morgen, men formåede dog at rette op på kursfaldet og endte med et fald på - 4,1 pct. Foruden det dårlige resultat besluttede Genmabs ledelse sig også for at nedjustere forventningerne til året samlet set, der forventes nu er driftsunderskud på mellem 450-490 mio. kr.

Flere analytikere vurderer, at Auriga Industries er anbefalelsesværdig, eftersom markedssituationen har ændret sig gennem de seneste måneder. Blandt andet har højere afgrødepriser været årsag til, at økonomien i landbrugssektoren er blevet bedre, hvilket har medført, at Auriga Industries har fået øget efterspørgslen efter pesticider og sprøjtemidler. Auriga Industries, der består af de tre datterselskaber Cheminova A/S, Hardi Industries A/S og Skamol A/S, har siden midten af juli haft en positiv vækst i kursudviklingen. Onsdag blev heller ingen undtagelse, da aktien blev handlet op med 3,0 pct.

IC Companys indkasserede onsdag et kursfald på - 2,8 pct. Tekstilbranchen melder ellers om stigende interesse for dansk tøj i udlandet. De danske producenter har formået at tilpasse sig efterspørgslen, og branchen forventer et bedre resultat end sidste år.