KFX-indekset opnåede markant stigning

KFX-indekset begyndte ugen med en pæn stigning. Københavns Fondsbørs har planer om at etablere en markedsplads for mindre selskaber. Nordea fortsætter med at sælge ud af sine forretningsområder. Danisco vurderes som en attraktiv aktie af Danske Bank.

Det danske hovedindeks opnåede mandag en markant stigning på 1,2 pct., så KFX-indekset lukkede i kurs 283,03 kr. Mest stigende aktier blev Coloplast (+ 2,9 pct.) og Carlsberg (+ 2,7). Fondsbørsen offentliggjorde mandag, at der er ved at blive etableret en ny markedsplads for små selskaber. Markedspladsen vil komme til at henvende sig til mindre selskaber, der har en markedsværdi på op til 400-500 mio. kr. Ideen bag er at skaffe de mindre selskaber en risikovillig kapital, derudover skal markedspladsen være med til at skabe et fælles brand og dermed knytte selskaberne mere sammen. Sammenlægningen af Københavns Fondbørs med den svenske børs giver sig nu udslag i, at aktionærer i Københavns Fondsbørs kan bestemme om de ønsker at udbytte deres aktier med kontanter eller aktier i OMX. Fusionen mellem de to børser betyder, at Københavns Fondsbørs i første omgang skal integreres i OMX. Målet er at have etableret en integreret værdipapirhandel i 2005.

Nordea (+ 0,5) meddelte mandag, at den nordiske storbank har frasolgt sin ejerandel i den finske hotelkæde Osakeyhtio Kamp. Salget indgår som et led i Nordeas strategi om at frasælge ejendomme samt hoteller og dermed koncentrere sig om sine kerneområder. Salget har virkning fra 1. januar og vil have en positiv indflydelse på årets resultat.

A.P. Møller-Mærsk er med i opløbet om overtagelse af driften i en af Iraks vigtigste havne. De irakiske myndigheder har udvalgt to operatører til at kæmpe om kontrakten. A.P. Møller-Mærsk fik stigninger til begge aktier,der begge blev handlet op med 1,6 pct.

Danisco, der er regnskabsaktuel med tal for andet kvartal på torsdag vurderes af Danske Bank som værende en attraktiv aktie, hvorfor banken anbefaler køb af aktien. Danske Bank forventer, at Danisco præsenterer et positivt regnskab med en fortsat organisk vækst. Danisco blev dagens mest faldende aktie med 1,9 pct.

Novozymes fortsatte sit tilbagekøbsprogram mandag og har siden januar i år tilbagekøbt egne aktier for 785 mio. kr. Novozymes har efter opkøbet en aktieandel på 8 pct. Novozymes blev mandag handlet op med 1,8 pct.

Topdanmark har valgt at hæve sin kontorente til 4,8 pct. Renteforhøjelsen kommer til at berøre de kunder, der har tegnet en livsforsikring efter 1994. Topdanmark foretog ved årsskiftet en opdeling af koncernens område inden for livsforsikringer. Topdanmark forblev uændret i kurs 416 kr.