Kerneforretningen kan ikke flytte bjerge

Vinderne. Flytteforretninger fra Sundby på Amager og Vejle vinder på henholdsvis indtjening og vækst i analyse af branchen.

Det nytter ikke at sidde og vente på, at flyttekunderne melder sig, mens bilerne står stille, og personalet ikke har noget at lave. Derfor supplerer langt hovedparten af flyttefirmaerne deres forretning med transportopgaver og udlejning af materiel.

- Vi er åbne over for alt. Man er nødt til at være lidt fleksibel i denne branche, siger Anders Christensen, der i syv år har drevet Falks Flytteforretning i Vejle sammen med broderen Lars.

- Vi har gennem årene beskæftiget os med alt muligt men er dog begyndt at sortere lidt fra, siger John Hansen, indehaver af Flytte- og Vognmandsforretningen John Hansen A/S i Sundby på Amager.

Falks Flytteforretning kører ind på førstepladsen hvad angår vækst i de seneste tre regnskabsår i en Experian-analyse af 118 selskaber i flyttebranchen, mens John Hansen med et gennemsnitligt ordinært resultat på 1,5 mio. kr. de seneste tre år ligesom i fjor har præsteret den bedste indtjening.

Sundby-vognmanden mener dog, det er blevet vanskeligere at drive forretning, især inden for de almindelige transporter.

- Med de nye køre-hvile-tidsbestemmelser er vi underlagt helt urimelige krav hvad angår de store biler, mens de små biler, der larmer mere og ikke har ret meget plads, går helt fri og kan køre alt det, de vil, siger John Hansen.

For let at etablere sigJohn Hansen har 12-14 faste medarbejdere og en snes i alt med de løse, og han har 25 enheder, forvogne, trailere og hængere, ligesom han samarbejder med andre vognmænd, når der er travlt.

- Der er mange om buddet i branchen, og kunderne har gennem årene kunnet vælge mellem alt for mange forretninger. Det er fortsat for nemt at etablere sig, og jeg har eksempler på priser helt ned til 150 kr. i timen for en bil med chauffør. Hos os har vi en prispolitik, og den har vi altid holdt fast i. Nogle af de nyetablerede tror, deres lastbiler kan køre 20 timer i døgnet syv dage om ugen, og at chaufføren aldrig er syg, siger John Hansen.

90-95 procent af de små 800 kunder i kartoteket er erhvervskunder, for eksempel møbelforretninger samt advokater og revisorer, som han laver daglig distribution for. Desuden har han faste ruter til Jylland og Sverige.

Flytning af et helt amtI Vejle supplerer brødrene Christensen, der overtog det over 50 år gamle familiefirma efter forældrene, flytteforretningen med at køre med storskrald i Vejle og Jelling, ligesom de lejer containere ud til flere formål. Anders Christensen har ikke set sig som medejer af en vækstvirksomhed.

- Væksten er nærmest kommet af sig selv, og i de seneste halvanden måned har vi haft travlt, idet kommunesammenlægningerne har sat sig på det meste. I hele december havde vi 20 flyttefolk og seks biler i gang med at flytte for Vejle Amt til byer som Horsens, Kolding, Holstebro, Sønderborg, Odense og København, siger Anders Christensen.

Falks Flytteforretning har 12 fastansatte og fem løsarbejdere og topper en liste over vækstvirksomheder, hvor kun otte opfylder kriteriet om positiv vækst i de seneste tre regnskabsår.