Kemp & Lauritzen-topchef om svindelsag: »Det er træls og uacceptabelt«

Det var Kemp & Lauritzens eget interne IT-overvågningssystem, som opdagede, at fire af selskabets medarbejdere købte udstyr ind, som ikke matchede det, selskabet normalt leverer til Bygningsstyrelsen, fortæller topchef i installationsvirksomheden.

Peter Kaas Hammer, adm. direktør hos Kemp & Lauritzen, har iværksat en advokatundersøgelse med henblik på at finde ud af, om der er grundlag for en politianmeldelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR, Kemp & Lauritzen

Peter Kaas Hammer, der er topchef i Danmarks største installationsvirksomhed, Kemp & Lauritzen, kalder det »træls og uacceptabelt«, at virksomheden er blevet ramt af en sag om uregelmæssigheder ved indkøb af IT-udstyr i form af mobiltelefoner og tablets, og har iværksat en advokatundersøgelse med henblik på at finde ud af, om der er grundlag for en politianmeldelse.

Oplysningerne om uregelmæssighederne landede på Peter Kaas Hammers skrivebord midt i april, efter at Kemp & Lauritzens interne IT-overvågning havde afsløret uregelmæssigheder i forbindelse med indkøb under den serviceaftale, som installationsvirksomheden har med den statslige Bygningsstyrelse.

»Vi har nogle IT-baserede kontrolmekanismer, som slår ud, hvis det, vi indkøber, ikke matcher det, vi leverer til kunden. Det er på den måde, at vi opdagede, at der blev indkøbt udstyr for 175.000 kr., som ikke passede med vores aftale med Bygningsstyrelsen,« fortæller Peter Kaas Hammer.

Tablets faktureret under diverse

Indkøbene er foregået i forbindelse med en større serviceaftale, som omfatter servicering af en række tekniske installationer rundt om på Bygningsstyrelsens bygninger i Københavnsområdet, som en større gruppe medarbejdere fra Kemp & Lauritzen arbejder på sammen med medarbejdere fra Bygningsstyrelsen.

»Vi kontaktede Bygningsstyrelsen med det samme, og vi iværksatte selv en intern undersøgelse. Her kunne vi konstatere, at der ingen naturlig forklaring var på indkøbene. Ovenikøbet blev udstyret ikke faktureret som IT-udstyr, men »diverse materiale« til Bygningsstyrelsen, som godkendte fakturaerne,« fortæller Peter Kaas Hammer, der tiltrådte som topchef for Kemp & Lauritzen i 2017.

Artiklen fortsætter nedenfor.

På den baggrund er fire medarbejdere, som arbejder på tekniker og mellemlederniveau hos Kemp & Lauritzen, der laver installationer inden for el, vvs, ventilation og køl, blevet midlertidig suspenderet. Det meddelte virksomheden fredag eftermiddag.

Samtidig meddelte Bygningsstyrelsen, at otte medarbejdere i styrelsen efter råd fra Kammeradvokaten er blevet suspenderet i samme sag. »Derudover har vi hos Kemp & Lauritzen iværksat en undersøgelse med eksterne advokater og revisorer. Den skal kortlægge, hvad der er foregået, og hvor udstyret er havnet, for det ved vi ikke på nuværende tidspunkt. Undersøgelsen skal også vurdere, om der er grundlag for en politianmeldelse,« siger Peter Kaas Hammer, der forventer at undersøgelsen er afsluttet inden for tre uger.

»Det eneste positive er, at vi opdagede det«

Hvad motivet for indkøbet af udstyret har været, ved Peter Kaas Hammer ikke, men der ser ud til at have været et vist samarbejde.

»Nu skal vi lade advokatundersøgelsen finde ud af, hvad der sket. Men hvis nogen i fællesskab beslutter at forsøge at snyde systemet, er det svært at undgå,« siger Peter Kaas Hammer og tilføjer:

»Det eneste positive, der er at sige om det her, er at vi opdagede det. Vi har en nultolerancepolitik for den her slags, og selv om vi har et system, som opdagede det, er det klart, at det giver anledning til, at vi gennemgår vores systemer, retningslinjer og code of conduct endnu en gang, og sikrer os, at alle medarbejdere kender dem,« siger Peter Kaas Hammer, der mener, at der kun er tabere i en sådan sag.

Træls og uacceptabelt

»Det, der er sket, er træls og uacceptabelt,« konstaterer Peter Kaas Hammer, der samtidig oplyser, at Kemp & Lauritzen én gang tidligere har været ramt af en lignende sag. Det var for tre år siden, før han tiltrådte som topchef. Den sag endte med politianmeldelse og er endnu ikke afsluttet.

Kemp & Lauritzen har hyret advokatfirmaet KromannReumert og revisionsfirmaet Deloitte til at undersøge sagen. Deloitte undersøger også sagen for Bygningsstyrelsen, som derudover får assistance fra Kammeradvokaten.

I sin pressemeddelse skriver Bygningsstyrelsen, at den på baggrund af rådgivning fra Kammeradvokaten har suspenderet otte medarbejdere.

»Bygningsstyrelsen er fortsat bistået af Kammeradvokaten i sagen og i de videre undersøgelser. Bygningsstyrelsen har aftalt med Deloitte, at de nu vurderer styrelsens godkendelsesproces for fakturaer,« skriver styrelsen i en pressemeddelse.

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at Bygningsstyrelsen ikke har yderligere kommentarer.