Kemikalietest frikender modebranchen

Trods flere afsløringer af giftigt dansk tøj har modebranchen generelt styr på kemikalierne, indikerer undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Forbrugerrådet er skeptisk over for resultatet.

Den tidligere miljøministers mistanke om udbredt brug af kræftfremkaldende farvestoffer i den danske modebranche bliver gjort til skamme i en ny undersøgelse.

Ud af 40 indkøbte stykker tekstil var der ikke kræftfremkaldende stoffer i et eneste af dem. Det konkluderer en ny stikprøveundersøgelse fra Miljøstyrelsen, som er offentliggjort på styrelsens hjemmeside.

Undersøgelsen blev sat i værk af tidligere miljøminster Karen Ellemann (V) i juli. Det skete, efter at Berlingske Business havde afsløret, at Bestseller havde solgt flere tusinde stykker børnetøj med kræftfremkaldende stoffer og fortiet sagerne over for myndighederne. Siden erkendte IC Companys lignende sager på det danske marked, og andre i modebranchen som Day Birger et Mikkelsen og BTX Group fortalte, at de ikke havde været nok opmærksomme på risikoen for kemikalier i deres tøj.

Miljøstyrelsen har indkøbt det testede tøj i blandt andet H&M, Bestseller og Bilka-butikker. Da der kun er testet i alt 40 stykker tekstil, er Miljøstyrelsen meget påpasselig i sin konklusion.

»Selv om Kemikalieinspektionen kun har kontrolleret en mindre del af markedet, så er der undersøgt så forskellige produkttyper som tasker, tørklæder og udklædningstøj, og der er ikke fundet forbudte stoffer i nogen af dem,« siger Birte Børglum, der er leder af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Den ny miljøminister Ida Auken (SF) har ikke ønsket at lade sig interviewe om, hvorvidt stikprøveundersøgelsen overbeviser hende om, at modebranchen nu har styr på kemikalierne.

Som en skrædder i helvede

Anderledes forholder det sig hos Forbrugerrådet, hvor man er klar i mælet.

»Det er positivt, at Miljøstyrelsen tester, og det bør den gør meget mere. Der er jo rigtig meget tøj derude, og en test af 40 stykker tekstiler forslår jo som en skrædder i helvede,« siger Claus Jørgensen, miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Undersøgelsen modtages mere positivt af Dansk Erhverv.

»Når man ikke finder nogle problemer i stikprøven, så tror jeg, at branchens styrkede fokus på området kan være medvirkende. Vi ser nu, at flere i modebranchen er ved at skære i antallet af leverandører og styrke samarbejdet, kontrakterne og dialogen med de tilbageværende,« siger Jakob Zeuthen, miljøchef i Dansk Erhverv.

Både IC Companys og Bestseller har efter problemsagerne meddelt, at de skærer kraftigt i antallet af underleverandører for tiden. Bestseller har selv anslået, at flere end 25.000 enheder, primært i Asien, bidrager til selskabets tøjproduktion. Netop antallet af underleverandører er blevet udråbt som den helt store skurk og årsag til, at modebranchen har svært ved at styre indholdet af farlige kemikalier i tøjet. Det sker også i en helt ny vejledning, som modebranchen lovede tidligere miljøminister Karen Ellemann at udforme.

»Det er vigtigt at være opmærksom på, at de fleste fejl opstår i den underskov af underleverandører, som hovedleverandøren kan repræsentere,« står der i den nye vejledning, som fortsætter:

»Derfor er det vigtigt, at hovedleverandøren forpligter sig til at videregive viden til sine underleverandører, så de kender til de krav, der stilles i leverandøraftalen, for at de efterfølgende kan overholde den.«

Det er Dansk Erhverv, der har stået i spidsen for arbejdet med at skrive vejledningen, men også Bestseller, H&M og BTX Group har bidraget til den.