Karriere fra en campingvogn

Thomas Kurzenberger har haft en stribe jobs. Nu er udgangspunktet en campingvogn, et liv som vikar og håbet om at komme i gang med en uddannelse.

Karriere fra en campingvogn - 1
THOMAS KURZENBERGER, 45 år, arbejder i forskellige virksomheder som udsendt vikar for vikarbureauet Adecco. Efter studentereksamen og værnepligten begyndte han at læse jura, men har siden haft skiftende lager- og chaufførjob. Har også arbejdet som kok, bl.a. på en telestation i Østgrønland, og som inspektør i Copenhagen Airport Restaurants. Har siden 1993 boet på Samsø, hvor han også har haft skiftende job. Senest har han arbejdet på et socialpædagogisk opholdssted for unge. Foto: Bjarke Østed Fold sammen
Læs mere
Engang for ikke så mange år siden kunne man i Danmark gå ud med sine to hænder som bærende »kompetence« og få sig et job. Den tid er stort set forbi.

Men hvad gør man så, hvis ens livsstil hælder til at tage, hvad der byder sig rent arbejdsmæssigt, og man ikke har lyst til at styre efter en forkromet karrieplan? For Thomas Kurzenberger er svaret indtil videre blevet: at arbejde som vikar.

Hver søndag aften tager han færgen fra hjemøen Samsø og slår sig ned i sin campingvogn, der er stillet op på en villagrund i hovedstaden. Herfra drager han ud til de skiftende stillinger, som vikarbureauet Addecco ringer til ham med. Det passer ham fint; og at dømme efter de tilbagemeldinger, han har fået fra virksomhederne, han gæsteoptræder i, passer det også dem. På det seneste har han bl.a. arbejdet for L'Oréal og Post Danmark.Hvorfor sagde du ja til dit nuværende job?

»Vikararbejdet giver frihed og afveksling. På et tidspunkt vil jeg selvfølgelig gerne have et fast job eller begynde at læse videre. Enten psykologi eller jura. I øjeblikket er jeg uafklaret rent geografisk, fordi jeg er skilt og gerne vil være i nærheden af mine to børn. Campingvognen og vikarjobbet er en god løsning indtil videre.Hvilke forventninger har du til din personlige udvikling i dit job?

»Jeg har det godt med at møde nye mennesker. Man lærer altid et eller andet. Jeg betragter mig selv som en stabil arbejdskraft, der kan lidt af hvert, og jeg har aldrig været bange for at kaste mig ud i nye job. Med alderen er der kommet lidt mere ro over tingene. Vikarjobbet giver mig mulighed for at udvide min kontaktflade og tid til at overveje, hvad jeg vil.«Hvad ligger der bag dine karrierevalg?

»Man kan næppe kalde det en karriere traditionel forstand; mere en livsindstilling. Jeg har altid haft diffuse mål, men jeg har ikke fortrudt min løbebane. Det socialpædagogiske opholdssted, jeg arbejdede på, gav mig en masse rent menneskeligt. Det var spændende at arbejde med de unge; og det er en af grundene til, at jeg overvejer at læse psykologi eller jura.«Hvem eller hvad har betydet mest for din karriere?

»Selv om mine venner synes, jeg er mærkelig, fordi jeg er gået gennem livet uden overordnede mål, så har jeg altid fået stor opbakning fra dem. Det betyder meget for mig. Jeg kan godt mærke, at det ikke er blevet nemmere at leve på den måde, som jeg har gjort. Det er også derfor, jeg erkender behovet for at få en uddannelse.«Hvad er din personlige drivkraft?

»Udfordringen i at påtage sig et stykke arbejde og prøve at gøre det ordentligt. Eller ikke at lade sig slå ud af at man får mange afslag på sine ansøgninger. Vikarlivet er meget afvekslende og giver stor menneskelig kontakt. Det er vigtigt for mig.«Hvad er du ikke god til?

»Til at sige fra. Det er sådan en medfødt høflighed - jeg vil nødigt støde andre. Jeg påtager mig for meget og har svært ved at uddelegere, ofte fordi jeg mener, jeg kan lave det bedre selv.«Hvad vil du gøre ved det?

»Jeg prøver at være opmærksom på det, og jeg er blevet bedre til at sige nej.«Nævn en personlig succesoplevelse?

»Jeg har først og fremmest fået to dejlige børn, som jeg er utroligt glad for. Da jeg arbejdede på det socialpædagogiske opholdssted, havde jeg en ung knægt, som det lykkedes mig at skaffe en læreplads. Han har den stadig og er ved at være færdig med sin uddannelse. Ham er jeg faktisk ret stolt af.«Hvor ser du dig selv om 10 år?

»Som vikar ved jeg jo dårligt, hvad jeg skal lave om en uge. Med min livsstil er mulighederne i Danmark begrænsede efterhånden. Jeg kunne godt overveje udlandet, og det er der mulighed for gennem Adecco. Jeg har søgt ind på psykologistudiet, men fik afslag med den begrundelse, at min læseerfaring er begrænset. Det synes jeg er urimeligt, når jeg i øvrigt har stor erfaring og er afklaret.

Men jeg vil forsøge igen at komme ind på enten psykologi- eller jurastudiet og prøve at kombinere det med vikararbejdet. Det skal også gerne hænge sammen økonomisk, og så må jeg se, hvad der sker.«