Karnevallandet rystes af politiske skandaler og økonomisk stilstand

Omfattende politisk korruption toppet med en mulig rigsretssag mod den siddende præsident. Gigantiske demonstrationer med millioner af vrede borgere i gaderne. Økonomisk recession og et statsolieselskab i knæ. Velkommen til Brasilien anno 2016.

»Fora Dilma!« (Ud med Dilma, red.) stod at læse på tusindvis af skilte og bannere under landsdækkende demonstrationer i Brasilien i weekenden, hvor op mod en million mennesker var på gaderne i protest mod landets præsident, Dilma Roussef, der kan stå over for en rigsretssag. Fold sammen
Læs mere
Foto: FERNANDO BIZERRA JR.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et land, der dyrker overtroen og mystikken, er det fristende at starte fortællingen om Brasiliens politiske og økonomiske nedtur i en arena, de selv skatter så højt.

På mange måder blev værtskabet for VM i fodbold i sommeren 2014 - et af de allerstørste kommercielle arrangementer på kloden - en bragende succes for det fodboldglade land. Man undgik ballade i de så berygtede favellas, på grønsværen sprudlede verdensstjernerne og milliarder af TV-seere fik serveret billeder af kridhvide sandstrande og smukke latinas i pauserne mellem kampene.

Men hvad hjælper det, når det skarpeste minde i erindringen er billedet af fuldvoksne fodboldmænd i gråd efter at være blevet slagtet med historiske 1-7 i semifinalen mod Tyskland? »Massakren« døbte de brasilianske aviser kampen, og det ellers så stolte fodboldland græmmede sig.

Og det er her overtroen kunne komme ind. For hvis selvforståelsen fik en syngende lussing den juliaften på nationalstadionet Maracana i 2014, er den slet og ret blevet gennembanket af en række økonomiske og politiske skandaler sidenhen.

Så sent som i weekenden stod frustrationerne i lys lue, da op mod tre millioner mennesker gik på gaderne over hele Brasilien for at protestere højlydt mod landets præsident, Dilma Roussef, der de seneste uger er blevet viklet stadig mere end i den gigantiske korruptionskandale i landets statslige olieselskab, Petrobras.

Demonstrationerne ventes at lægge yderligere pres på landets øverste domstol, der i løbet af de kommende dage skal bestemme sig for, om man vil åbne en rigsretssag mod Dilma Roussef, alt imens stadig flere partifæller og allierede fra andre partier har fået travlt med at distancere sig fra den siddende præsident.

Fra duksedreng til sorteper

For mindre end en håndfuld år tilbage blev det sydamerikanske land ellers betragtet som et regulært vækstlokomotiv. I 2010 - mens resten af verden forsøgte at slæbe sig igang under en finanskrise - toppede Brasilien med en vækst på 7,5 procent. Den kæmpestore og notorisk fattige del af befolkningen øjnene vækst, og man talte om en ny middelklasse, der ville rejse sig fra støvet i favellaerne og vandre ind i shoppingcentre for at købe iPhones, mærketøj og store fladskærme. Samtidig kunne Brasilien se frem til et VM i fodbold i 2014 og et OL i 2016, der ville sæt fut under investeringer og interessen for landet. Alt tegnede lyst.

Det gør det ikke længere. I dag er landets økonomi er så ringe, at kreditratingbureauet Moodys i sidste måned kategoriserede det som »junk«. Landets gæld udgør 10 procent af BNP, inflationen er himmelhøj, og som så mange andre har dollarskursen forhøjet landets gæld yderligere, fremgår det af data fra Bloomberg. Sidste år skrumpede økonomien 3,8 procent, og forventningen er, at det mere eller mindre vil gentage sig i år.

Katalysatoren for hovedpinen har været korruptionssagen i Petrobas, der i snart to år har martret toppen af Brasiliens politiske elite og taget stadig flere prominente navne med i faldet.

Efterforskningen, der har fået kaldenavnet Lava Jato (bilvask, red.), har kort fortalt dokumenteret omfattende korruption med milliarder af kroner i det delvist statslige olieselskab. Indledningsvis lignede det en erhvervsskandale, og utallige erhvervsbosser er allerede sendt bag tremmer, men tilbage i februar fik den for alvor politiske ben at gå på, da Dilma Rousseffs kampagnechef blev anholdt, og da flere medier skrev, at hun selv skulle have blandet sig i efterforskningen.

Den 4. marts nåede sagen nye dramatiske højder, da Rousseffs forgænger på præsidentposten og tidligere mentor, Luiz Inacio Lula, blev kortvarigt tilbageholdt og afhørt for sin del i sagen, skriver Bloomberg. Lula, der ledte landet i 14 år og stod i spidsen under det økonomiske boom, ventes at blive tiltalt i sagen, og det da er en kendt sag, at han de seneste har bevaret sit tætte - både privat og professionelt - forhold til Roussef, forventer de fleste, at en rigsretssag mod den siddende præsident kan være undervejs.

Det skyldes ikke mindst, at frustrationen hos folket også har nået politikerne og lovgiverne, der mere eller mindre har stået magtesløse i et statsapparat, der har været paralyseret under efterforskningen.

Roussef selv har hidtil stået fast på at ville blive siddende perioden ud - der valg igen i 2018, men hos markederne sporer man en vis optimisme i, at sagen synes at måtte kulminere i et valg før tid, som måske kan give håb om politisk handlekraft i den trængte økonomi.

Den brasilianske valuta, realen, aktieindekset og udenlandske investeringer er således alle steget i forlængelse af sagens udvikling den seneste måned, fremgår det af data fra Bloomberg.