Kapitalismens symbol til salg

Den verdensberømte skulptur af en prustende tyr, der står i New Yorks finansdistrikt, skal sælges. Kunstneren, som stadig ejer tyren, har brug for penge til nye projekter.

Kapitalismens symbol til salg - 1
Hvis man køber den berømte tyr i New Yorks finansdistrikt, får man til gengæld en plakatte med inskription i nærheden af tyren ¿ kreeret af kunstneren selv ¿ samt et klækkeligt skattefradrag. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen
NEW YORK: Turister med klikkende kameraer flokkes altid omkring den. Små børn kravler rundt på den. Risikovurderende investorer har for vane at gnide den på panden, hornene eller andre anatomiske vedhæng, fordi de tror, det bringer held på markederne.

Den store bronzetyr, som står helt nede på sydspidsen af Manhattan ikke langt fra New Yorks børs, er blevet et af byens kendteste og mest elskede vartegn. For slet ikke at tale om et symbol på styrken i amerikansk kapitalisme. Nu skal den selv kapitaliseres.

Kunstneren, Arturo Di Modica, vil sælge tyren til højest bydende og helst ikke under fem mio. dollar - lige under 29 mio. kroner.

Omkring 10 pct. vil blive givet til veldædige formål, men resten af pengene skal Modica bruge til nye skulpturer, han arbejder på.

Der er dog betingelser hæftet på salget. Tyren skal doneres til byen New York og må ikke flyttes fra sin plads for enden af Broadway ved den lille park, Bowling Green.

The Fine Art Collection, som håndterer salget for Di Modica, regner med, at det mest vil være banker, forsikringsselskaber eller finansinsitutioner, som kunne tænkes at være interesserede. Den mest oplagte er måske Merrill Lynch, som i forvejen har en tyr i sit eget logo.

Når tyrens nye ejer er fundet, vil dens status formentlig blive endeligt afgjort. For hidtil har den ført en ret omflakkende tilværelse for en skabning på omkring 2,6 ton.

Di Modica fremstillede den hjemme i sit atelier på Manhattan kort efter børskrakket i 1987. Han tænkte den som en hyldest til amerikansk foretagsomhed, håb og virketrang.

»Jeg så mennesker, som havde mistet alt, og det kunne jeg ikke lide, så jeg skabte noget smukt for unge amerikanere,« siger han til Wall Street Journal.www.chargingbullny.com