Kapitalisme på islandsk

En islandsk fisker stødte på modstand i banken, rejste til Rusland og tjente milliarder - nu kontrollerer han selv en stor bank, der er på opkøb i Norge og Sverige.

Den 36-årige Jon Asgeir Johannesson, der fra i dag bliver bestyrelsesformand i stormagasinkæden Magasin, er ikke den eneste unge islænding, der gør sig alvorligt bemærket i europæisk erhvervsliv i disse måneder.

Den 37-årige Björgolfur Thor Björgolfsson er en mindst lige så imponerende skikkelse, og han er lige nu i gang med at sætte sig på flere nordiske banker. Senest har hans selskaber budt tre milliarder kroner for kontrol over den norske BNbank og købt ti procent af det nordiske børsmæglerhus Carnegie.

Hvis ellers det bliver ved med at gå godt, er det et vaskeægte eventyr.

Hans far, Björgolfur Gudmundsson, var en flittig islandsk fisker, der sidst i 1980erne kom i klemme mellem dårligt fiskeri og dengang meget konservative islandske banker.

Russiske drinks
Den islandske økonomi var koncentreret omkring rederigruppen »Eimskip«, der sad på al væsentlig forretning på sagaøen. Gudmundsson forsøgte at trodse overmagten og lavede sit eget rederi »Havskip«, men blev hurtigt knækket.

Så fik han imidlertid en idé, der på få år skulle skabe et nyt milliardforetagende, der kunne tage kontrol over den tidligere islandske nationalbank Landsbanki. Med sønnen og en af dennes gode venner, Magnus Thorsteinnsson, som hovedarbejdskræfter tog han til St. Petersborg og lavede en lille sodavandsfabrik, der lavede mixdrinks med spiritus og senere fik en tappeaftale med Pepsi Cola. Da de også begyndte at lave øl under firmanavnet Bravo International, begyndte det at gå stærkt med salget, og i 2001 var deres lykke gjort. Hollandske Heineken købte bryggeriet for 2,8 milliarder kroner.

Opkøbte ond ånd
Så vendte trioen omgående tilbage til Reykjavik og begyndte at investere på islandsk.

De købte faderens onde ånder i »Eimskip« og splittede firmaet op, men først og fremmest købte de 44 procent af Landsbanki, som til gengæld købte 25 procent af juniors nye firma Burdaras - det, der forleden købte 10 procent af Carnegie.

I Burdaras har de 17.000 andre investorer med, og i Landsbanki er der 13.000 andre, men det er altså faderen, sønnen og vennen, der har kontrollen, og dem der stod bag det nylige opkøb i Norge - måske en pendant til konkurrenten Kaupthings opkøb af FIH-banken i Danmark.

Landsbanki er i øvrigt stor aktionær i Straumur Invest - firmaet, der skal have omkring 25 procent af aktierne i danske Magasin, og Straumur er igen en stor aktionær i Islands tredje, store bank Islandsbanki.

Lige nu går det forrygende: Islandske aktier er dem, der har klaret sig bedst i Europa i år med stigninger på over 80 procent i gennemsnit, men nu er der også hejst gule flag fra det islandske finanstilsyn. Det er bange for overophedning i långivningen fra de islandske banker - og for krydsejerskabet mellem islandske firmaer og pengeinstitutter.

Den slags krydsejerskaber er afskaffet i de fleste lande for mange år siden - i Danmark i 1922, da Landmandsbanken krakkede, men de findes dog i for eksempel Japan og Tyskland, hvor de også hyppigt er genstand for bekymring.

Men Björgolfur Thor Björgolffsson, hans far og mange andre islandske iværksættere synes, at de er en herlig ting.