Kapitalfonds-kongen, der gik solo

Christian Dyvig er debutant på listen over Danmarks 100 rigeste. Og han er den første milliardær på listen fra kapitalfondsmiljøet. Formuen er skabt gennem investeringer og med en usædvanligt god snude for forretninger.

Respekt: Christian Dyvig har et ry som Danmarks bedste kapitalfondsmand. Foto: Jacob Ehrban Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansmanden Christian Dyvig har sin helt egen flavour. Han er herre i sit eget hus. Han søger ikke spotlight og har ikke behov for at spejle sig i andre. Alene et blik på hans fremtoning giver med karikaturens pennestrøg mindelser om en dansk udgave af F. Scott Fitzgeralds »The Great Gatsby«: En velklædt, beleven charmerende gentleman. Vel at mærke uden romanfigurens depraverede stil. Som Gatsby er han i færd med at bygge et net af selskaber og skabe sig et navn som imperiebygger.

Men Christian Dyvig er en moderne virksomhedsejer og kapitalist, der ikke sanker til huse blot for at eje. Han er rundet af sin verden – investeringsbanken Morgan Stanley og kapitalfonden Nordic Capital, hvor transaktioner fylder. Det er naturligvis vigtigt at eje, men penge skal være i bevægelse og arbejde. Det er vitalt.

Senest har Christian Dyvig sammen med London-advokaten Andreas Lehmann overtaget kontrollen med selskabet Cargo Service Holding for et trecifret millionbeløb. Han har skudt penge i Kwintet, der står bag arbejdstøjmærket Kansas. Han er aktionær i FIH, ejer legeredskabsfirmaet Kompan, og bød for nylig på finansieringsinstituttet Danmarks Skibskredit, der anslås at koste tre-fire milliarder kroner.

Og sammen med den internationale finansmand Kristian Skovmand etablerede Christian Dyvig før sommer en ny dansk investeringsbank efter britisk forbillede. Den skal rådgive om børsnoteringer, køb og salg samt generationsskifter, ligesom banken selv vil investere i udvalgte selskaber. Der er god gang i aktiviteterne.

Men nu er det ikke sådan, at 50-årige Christian Dyvig lader sig interviewe, og slet ikke, hvis omdrejningspunktet er, at der skal skrives et portræt af ham. Den genre er ham imod. Han mener, at materien i hans virke er mere relevant end personen.

Det ville Berlingske Business Magasin naturligvis lige så gerne høre om, men den beretning er endnu ikke klar til udfoldelse, forklarer Christian Dyvig, der i år for første gang er nået ind på listen over Danmarks 100 rigeste. Her er han placeret som nummer 94 med en beregnet formue på 1,1 mia. kr.

Pondus

Christian Dyvig har tyngde i dansk erhvervsliv og på sit felt er hans ry tårnhøjt. Danmarks bedste kapitalfondsmand, lyder et af skudsmålene. Brillant finanshjerne, lyder et andet. Lynende intelligent, analytisk stærk og udstyret med enormt solide kommercielle gener, lyder et tredje.

Han har både intuitionen og modet til at kaste sig ind i investeringer, men også evnen til at sætte sig ind i en forretning og spotte potentialet, som kan ende med at give den store gevinst. Når han først giver sig i lag med en forretning, et projekt eller en investering, er en e-mail fra ham klokken over midnat ikke utænkelig.

Christian Dyvig bliver beskrevet som en dygtig i detaljerne, velforberedt forhandler med en aura af autoritet. Han har et alsidigt talent. Han er ikke kun jurist eller kun finansmand. Han kan spille på hele klaviaturet.

Han er stædig. Hvis han først har fået en ide i hovedet, kan det være meget svært at overbevise ham om, at den er forkert. Uanset hvor mange argumenter og uanset hvor gode og velovervejede de er. Det kræver stor stædighed at gå op imod ham. Og det kræver sin administrerende direktør at arbejde sammen med ham, hvis man som direktør ikke vil monitoreres, detaljestyres eller udsættes for micro management. Der skal råstyrke til at sige fra.

Dog kan hans skygge være så stor, at andre forsvinder, hvis de, der skal i clinch med ham, ikke selv er lige så stærke og stædige. En sådan kapacitet betyder, at han indimellem skubber folk fra sig. Bevidst eller ubevidst. Der er ganske enkelt mennesker, der er bange for ham og har fået blå mærker på selvværdet af hans knivskarpe intellektuelle råstyrke, fortæller erhvervskolleger.

Præmiestudent

Et blik i hans historiebog viser, at det ikke stod skrevet, at Christian Dyvig en dag skulle blive en af samfundets fremmeste finansielle hjerner.

Christian Dyvig er diplomatsøn. Faderen var, inden han blev ambassadør i London og Washington, departementschef for Udenrigsministeriet. Så Christian Dyvig er ikke som sådan forankret i Danmark. Og det er også en tilfældighed, at han er havnet i Danmark. Han kunne lige så godt bo i Sydafrika, Storbritannien, Schweiz eller USA.

Jurastudiet blev valgt, fordi det holdt flest optioner åbne, når man ikke helt vidste, hvad man skulle med sit liv. Men undervejs blev unge Christian Dyvig opslugt.

Som blot 22-årig afsluttede han sit jurastudie ved Københavns Universitet. Han underviste som lektor i selskabsret, finansieringsret og menneskerettigheder - uden at han dog af den grund blev en glødende menneskerettighedsforkæmper. Siden fulgte en periode som fuldmægtig og siden advokat hos Reumert & Partnere.

Men det, der for alvor puffede ham ind på den finansielle bane, var MBA-studiet i Schweiz i 1992. Et studie, der skulle ruste ham til bedre til at forstå, hvilken verden hans klienter i advokatfirmaet arbejdede i, men endte med at åbne helt nye horisonter for unge Christian Dyvig.

Flotte karakterer i Schweiz gjorde ham til en attraktiv herre i det finansielle miljø. Den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley har altid haft et godt øje til honor-­studerende og danske Dyvig blev medarbejder i banken først i London, hvor han kom til at arbejde med fusioner og opkøb og siden i Tyskland som chef og partner. Og det inden han var fyldt 30 år. Han var a wonderboy i den amerikanske investeringsbank, forklarer kilder med forbindelser til banken. De var også grumme kede af, at han stoppede.

Christian Dyvig var også begunstiget af at lande i finansverdenen midt i 1990erne, hvor netop fusions- og opkøbsaktiviteterne (M&A) ekspanderede i Europa. Den amerikanske investeringsbank gik nye veje i forhold til de europæiske konkurrenter S.G. Warburg & Co. og Kleinwort Benson og tilbød tekniske færdigheder, der gav konkurrenterne baghjul. I 1993 var Morgan Stanley markedsandelsmæssigt placeret som nummer ti. Året efter var banken nummer et, og den position beholdt den frem til årtusindskiftet.

Unge Christian Dyvig trivedes. Han opererede som generalist og sad i en lille gruppe, der var involveret i de vanskelige fusioner og komplicerede virksomhedshandler – transaktioner, som det hedder blandt fagfolkene. Han rådgav eksempelvis Danske Banks daværende førstemand, Peter Straarup, da banken købte BG Bank og Realkredit Danmark.

Han rådgav Siemens, da koncernen besluttede at simplificere strukturen i sit store konglomerat og fik solgt 12 Siemens-selskaber til den amerikanske kapitalfond KKR. Sammen med kollegerne i Morgan Stanley var han også rådgiver for tyske Ruhrkohle, da selskabet skulle sikre sig penge til fremtidige pensionsforpligtigelser og fik flyttet selskabets investeringer til EON og Degussa.

Det var også i de i år, at daværende TDC-topchef Henning Dyremose fik bryderier, og TDC blev vist vintervejen, da selskabet bejlede til norske Netcom, som i stedet foretrak Telia. I kulissen sekunderet af Morgan Stanley og Christian Dyvig.

Nyt kapitel og nye positioner

Efter ti år i Morgan Stanley drog Christian Dyvig videre og blev ledende partner i den svenskbaserede kapitalfond Nordic Capital. Principal var hans titel i det regi. Her var han med til at købe virksomheder som Kompan, Falck, Unomedical og Nycomed.

Transaktionerne med Falck og Kompan kom til at betyde, at han for alvor slog sit navn fast. Der er langt mellem undervisning i menneskerettigheder og finansiel rådgivning, men Christian Dyvig oplevede arbejdet i investeringsbanken som en intellektuel udfordring. Han lærte.

Det var i denne periode, Christian Dyvig grundlagde sin formue gennem gode investeringer og høje afkast. Han var heldig at ramme kapitalfondenes optur i årene op til krisen uden at tabe det hele igen og har siden formået at investere de rigtige steder på de rigtige tidspunkter.

Solokarrieren

I 2010 forlod han Nordic Capital for at etablere sin egen virksomhed C.P. Dyvig, som skulle arbejde som en klassisk investeringsbank med de økonomiske muskler, han havde bygget op gennem årene hos Morgan Stanley og Nordic Capital.

Det lykkedes ham at overtage den kriseramte FIH Erhvervsbank sammen med ATP, PFA og svenske Folksam. Christian Dyvig kom til at eje 10 procent af en af landets største banker, og han blev også ret hurtigt formand for bestyrelsen.

I 2005 købte Christian Dyvig legepladskoncernen Kompan i sin egenskab af ledende partner i kapitalfonden Nordic Capital, der opkøbte det børsnoterede selskab for godt 800 millioner kroner. Siden har han købt virksomheden igen, men denne gang er det en aktiemajoritet på 67 procent, der er købt for egne midler.

Christian Dyvig har skabt en bemærkelsesværdig formue gennem en karriere, der er kendetegnet af en eminent næse for forretninger og et stort netværk. At det netop er Kompan, han har investerer sin formue i, støtter billedet af en engageret mand, der bliver tegnet af kilder tæt på ham. Han er kendt som et dedikeret menneske, som ud over at have en skarp og kølig sans for investeringer ønsker at skabe noget mere end økonomisk overskud.

Der gik dog ikke lang tid, før Christian Dyvig blev tilbudt jobbet som direktør for Lundbeckfonden. Givetvis fordi han i kraft af sin kapitalfondsbaggrund havde kendskab til at udøve et aktivt ejerskab. Det operative job i en rig, magtfuld fond pirrede ham. Men efter nogle år trak hans tidligere miljø.

Jobbet i Lundbeck var »et julemandsjob«, som slet ikke passer til Christian Dyvig i længden, forlyder det i hans netværk. Det gav status, men hans løbegård er at drive virksomheder kommercielt til at blive noget stort – eksempelvis Kompan.

Penge er en objektiv målestok, som hverken er forbundet med rygklapperi, politik eller anden støj. Penge måler, om man har tilført værdi eller ej. Penge fortæller, om man er lykkedes eller ej. Penge skaber grobund for, at man kan blive endnu større.

Sådan cirka er kvintessensen af pengenes anatomi stykket sammen for finansmanden Christian Dyvig, dog tilsat endnu et led: Arbejdet skal rumme en udfordring, der hvæsser den intellektuelle ydeevne.

»Vi kommer til at høre meget mere til ham i det kommende år. Han har en enorm energi, han er virkelysten og blændende begavet,« vurderer en kilde i kapitalfondsmiljøet.

Spotlight undgår han næppe. Sådan må der være, når man bygger et virksomhedsimperium.