Kapitalfonde og kolde kontanter

Da kapitalfonden EQT overtog måleudstyrs-producenten Struers, blev direktøren vippet ud. På fire år steg virksomheden tre en halv gang i værdi, og 25-30 medarbejdere blev millionærer. Nye amerikanske ejere har indskrænket friheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skriver slutningen af 1990erne. I Rødovre nær København banker kapitalfonden EQT - der nu også har lagt billet ind hos ISS - på døren til den dansk-ejede niche-virksomhed Struers.

Her kæmper man med en amerikansk konkurrent om at være markedsførende i at udvikle og producere højteknologisk udstyr til materialeanalyse. EQT smider 240 mio. kroner på bordet. Salget er en realitet.

Tre et halvt år senere trækker det svenskbaserede EQT sig ud igen med tre en halv gange millionbeløbet stukket direkte ned i foret.

Kapitalfonden efterlader sig samtidig en koncern, som har nær ved fordoblet omsætning og overskud på få år til henholdsvis 584 mio. kr. og 84 mio. kr. (Ebit). Køberen er det amerikanske holdingselskab Roper Inc.

Også i Rødovre er der feststemning
Hos Struers er 25-30 medarbejdere nemlig blevet millionærer på kapital-eventyret med EQT.

»Jeg er helt sikker på, at du ikke kan finde nogen herude, som ikke ser tilbage på den tid som rigtig positiv,« siger den nuværende adm. direktør for Struers, John Hesthave.

Han kom til kort tid efter, EQT havde vippet den daværende direktør af pinden.

»Hvis de har tillid til ledelsen, så er der meget vide rammer for, hvad man kan, men hvis de ikke har tillid, så tager de action med det samme. De sidder ikke sådan og venter,« bemærker direktøren.

De mange ny-millionærer i Struers kom til verden, fordi en lang række medarbejdere fik tilbud om at investere i virksomheden med udsigt til at indkassere den samme forrentning som EQT, når virksomheden igen skulle sættes i salgsvinduet.

»Det, der gør dem (EQT, red.) unikke, er, at de er villige til at dele en succes med dem, der skaber resultaterne. Det var ikke kun topledelsen, der fik tilbudet, men alle dem, der var vigtige for udviklingen af virksomheden,« siger John Hesthave, der fortæller, at cirka hver tiende medarbejder blev tilbudt at hoppe med på kapital-vognen.

Tre et halvt år senere blev mange af de medarbejdere, der vovede kronerne, altså millionærer.

Og medejerskabet havde sin effekt på de ansattes vilje til at skabe plus på kontoen.

»Jeg har aldrig før i min karriere haft en udviklingschef som sagde: Er du nu sikker på, at der er nødvendigt at bruge så mange penge på det,« husker John Hesthave.

Men det var nu alligevel ikke investeringer i forskning og udvikling, der blev sparet på, da EQT bestemte. Tværtimod.

»Det er meget vigtigt for EQT, at de udvikler virksomheden i den periode, de ejer den, og at de ikke udsulter den. Når du sælger en virksomhed, så sælger du jo fremtiden, og derfor gjaldt det om at have en masse spændende produkter i pipelinen, som vi så skulle fortælle købere om,« siger Hesthave og fortsætter:

»De brugte rigtig mange ressurser her hos os, både finansielle og ledelsesmæssige.«

EQT som meget positiv for Struers
I det hele taget betragter John Hesthave perioden under EQT som meget positiv for Struers - en periode som har styrket virksomhedens ledende position på verdensmarkedet inden for udvikling, produktion og salg af det avancerede måleudstyr med kunder i biksen som blandt andre Airbus, Boeing og Rolls-Royce.

Udsat for amerikanske krav om øget indtjening hvert kvartal er det den stik modsatte verden, Struers nu befinder sig i, siger Hesthave.

»Nu har vi så fået noget af det modsatte, nu bliver vi udsultet. Nu kniber det med at få penge til investeringer og gøre andet end bare at øge vores indtjening hvert kvartal. Det er en dramatisk forandring og meget kortsigtet det hele,« siger Hesthave.

Men lige-nu-og-her resultaterne er der.

Der er skåret ind til benet, frasolgt et par forretningsområder og overskuddet er løftet op på 130 mio. kr. i 2004.

»Men vi har ikke haft den samme udvikling og den samme konsolidering af vores produkt-programmer og vores fremtid, som vi havde med EQT, hvor vi ofrede betydelig mere på udvikling og innovation,« siger John Hesthave.

For medarbejderne på Struers er det også blevet hverdag igen. Her er det skåret 50 personer af staben, så man nu er nede på 400 personer, som er flyttet ind i nye bygninger i Ballerup.

Om kapitalfonden er der blot tilbage at sige:

»De var smarte, de gjorde de rigtige ting, og de cashede så også ind,« som Hesthave udtrykker det.