Kapitalfonde hæver milliardudbytte

Virksomheder bliver tilsyneladende særdeles gavmilde med aktieudbytte, når de bliver overtaget af en kapitalfond. Det højere aktieudbytte går til delfinansiering af virksomhedskøbet.

Christian Frigast, adm. direktør i investorfirmaet Axcel, mener det er lige efter equityfondenes kogebog, når de hæver et kæmpeudbytte i de virksomheder, de køber. <br>Foto: Børsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de børsnoterede selskaber er vildt uenige om, hvorvidt det er aktionærvenligt at udbetale udLbytte til aktionærerne eller ej, er der ingen tvivl i de selskaber, der bliver overtaget af de såkaldte equityfonde. Her skal aktieudbyttet gerne være så stort som muligt, og det giver sig helt kontant udtryk, når en kapitalfond køber et selskab af børsen.

Tagdækningskoncernen Icopal, som i 2000 blev købt af Lego-selskabet Kirkbi, amerikanske Carlisle, britiske IKO og Axcel Industriinvestor og afnoteret fra børsen, har for eksempel siden sin børs-æra udbetalt udbytte med i alt 1.360 mio. kr., mens det samlede overskud for årene 2000 til 2002 kun har udgjort 938 mio. kr. Inden Icopal blev købt af børsen udbetalte selskabet mindre end halvdelen af overskuddet i udbytte.

Samme udvikling ser man i selskaber som Thygesen Textile Group, Kansas Wenaas, Aalborg Industries og Glud & Marstrand, som Axcel IndustriInvestor også har købt op sammen med andre investorer de senere år. Udbyttebetalingen er vokset markant efter, at virksomhederne er blevet overtaget.

Går til gæld
Christian Frigast, adm. direktør i Axcel, fortæller, at det er lige efter alle equityfondes kogebog.

»Når vi køber et selskab, så kommer vi måske med halvdelen af købsprisen og låner resten af bankerne. Men banken skal have pengene tilbage plus renter. Derfor vil man jo i hvert fald tage et udbytte, der kan afdrage gælden så hurtigt som overhovedet muligt,« siger han.

I Icopals tilfælde bliver hele overskuddet for 2001 og 2002 udloddet til det købende moderselskab, mens der for 2000 blev udbetalt væsentligt mere, end Icopal tjente.

»I starten tager man måske lidt mere i udbytte for at få den rigtige kapitalstruktur i virksomheden. Der er ingen grund til, at det operative selskab har kasse. Hvis de skal foretage et virksomhedsopkøb, så får de kasse ned fra moderselskabet. I et børsnoteret selskab betaler man en mindre del af overskudet i udbytte, fordi selskabet selv skal have et kapitalberedskab, hvis de skal investere,« siger Christian Frigast.

Tjener på opkøb og salg
Han påpeger, at det ikke er sådan, at Axcel modtager udbyttebetalingen, men at den går til det mellemliggende moderselskab, hvor købsfinansieringen ligger, og som skal betale gæld til banken.

Kapitalfondenes interesse består i at opkøbe virksomheder og udvikle dem, så de efter en kortere årrække kan sælges med fortjeneste.

Axcels egne aktionærer består af ATP, Codan, FIH, Industriens Pension, Lønmodtagernes Dyrtidsfond. NIB, Nordea, Pensionsselskaberne, PKA og en række private investorer som Kirkbi, Bestseller, Radiometer og Masco.