Kapitalfond kan være på vej til at redde Spies

Den danske rejsekæmpe Spies var nær ved at blive trukket med ned af ejeren Thomas Cooks konkurs. Men nu har en ny investor meldt sig som køber af rejsekoncernens skandinaviske aktiviteter, beretter medie.

Der er på ny interesse for at købe Spies og den nordiske del af det kollapsede Thomas Cook. Arkivfoto: Jon Nazca/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der kan være godt nyt på vej for den traditionsrige danske rejsekoncern Spies. I sidste måned kastede Spies' ejer, Thomas Cook, håndklædet i ringen efter år med stadig dårligere økonomi.

En aftale mellem bankerne og en kinesisk storinvestor var ellers udset til at redde det hæderkronede rejseselskab, men efter at Royal Bank of Scotland meldte ud, at der manglede 200 millioner pund, eroderede grundlaget for aftalen, og kollapset var en realitet.

Nu bliver ejeren af rejsekoncernen Sunweb – kapitalfonden Triton – nævnt som en interesseret køber af Thomas Cooks skandinaviske aktiviteter, som tæller selskaber som Spies, Tjaereborg og Ving.

Det er britiske Sky News, der oplyser, at Triton Partners er langt fremme i forhandlingerne om at overtage de skandinaviske aktiviteter fra Thomas Cook.

Jan Vendelbo, adm. direktør for Spies

»Der findes flere interesserede aktører, og forhandlingerne er i gang.«


Jan Vendelbo, der er administrerende direktør for Spies, bekræfter, at der er flere interesserede købere på banen. Det er investeringsbanken Carnegie, der står for at lande en aftale med selskabet.

»Der findes flere interesserede aktører, og forhandlingerne er i gang, men jeg kan ikke nævne specifikt, hvem det er, der er interesseret i at købe,« siger Jan Vendelbo.

Topchef i Spies Jan Vendelbo er fortrøstningsfuld, når det gælder selskabets fremtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Da konkursen indtraf, frygtede flere ferieglade danskere, at deres rejser hos Spies kunne gå tabt, og det fik også salget til at dykke med 30 procent de første par dage efter konkursen, fortæller Jan Vendelbo.

Det har nu rettet sig op igen. Alligevel er det vigtigt for Spies at få landet en aftale om en ny ejer, slår direktøren fast.

»For os er det meget vigtigt hurtigt at få en ny ejer. Lige nu opererer vi som et selvstændigt selskab, og det går godt, men det er ingen langtidsholdbar løsning. Der var et dyk i salget i starten, men vi er selv overraskede over, hvor hurtigt vi er kommet tilbage,« siger han.

Triton Partners har tidligere forsøgt at overtage de nævnte selskaber, som er markedsledende eller tæt på i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Det skete kort før sommerferien, hvor modellen var på bordet, men blev revet væk igen, fordi man hellere ville lande en aftale for hele koncernen.

Den skandinaviske del af Thomas Cook udgør omkring 20 procent af den samlede koncerns medarbejdere, og denne del af Thomas Cook har hele tiden være overskudsgivende og er dermed ikke en del af den rekonstruktion, der blev indledt for resten af koncernens vedkommende for få uger siden.

Rejsearrangøren Spies har oplevet mange ejere gennem sit liv, siden selskabet i 1956 blev grundlagt af formand Simon Spies og sendte de første solhungrende danskere til Mallorca i 1957.

Se selskabets historie her:

Thomas Cooks dybe økonomiske problemer kom til frit skue i maj, da koncernen måtte offentliggøre et tab før skat på 1,46 mia. pund svarende til 12,65 mia. kr. for første halvår af selskabets skæve regnskabsår 2019. Det står i kontrast til den nordiske del, der kunne mønstre et overskud på 1,5 mia. svenske kr.