Kan 3,5 milliarder mennesker være i en bus?

De 62 rigeste mennesker i en verden har en samlet formue, der overstiger den fattigste halvdel af jordens befolkning. Uligheden er steget, og verdens formue er koncentreret hos stadig færre mennesker.

Engang skulle der et fly til at transportere dem; nu kan de være i en bus. De 62 rigeste personer er i verden har lige så mange penge, som den fattigste halvdel af jordens befolkning, i omegnen af 3,5 milliarder kroner mennesker.  I 2010 skulle man bruge de 388 rigeste personer i verden til at matche den svimlende store gruppe mennesker.

Se grafikken

Det er den britiske udviklingsorganisation, Oxfam, der med data fra schweiziske Credit Suisse har lavet regnestykket, der bliver præsenteret som optakt til World Economics Forum i Davos i denne uge.

For venstrefløjen er rapporten en understregning af, at det økonomiske system mangler rimelighed. Socialdemokraten Peter Hummelgaard Thomsen (S) skrev mandag på Facebook, at han "får det fysisk dårligt", når han læser om udviklingen og mener ,at en række af rapportens konklusioner bør få mennesker med fremtidssyn til "at skide i bukserne".

Hos Enhedslisten kalder strategen Pelle Dragsted (Ø) uligheden for "en af de største globale udfordringer".

Anderledes har højrefløjen traditionelt opfattet uligheden, om end den har vist sig upopulær at hylde den som kraft. Spørg bare nuværende miljøminister Eva Kjer Hansen (V), der tilbage i 2005 kom i regulært stormvejr, da hun som nyudpeget social- og ligestillingsminister udtalte, at "uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet".

Dén fik hun lov at trække tilbage igen efter hård kritik.

Men der er altså blevet "skabt dynamik" med Eva Kjer Hansens ord i den globale økonomi. Klodens formuer er blevet koncentreret hos stadig færre mennesker, der siden 2010 har kunnet se deres velstand vokse med i alt 3.706 milliarder kroner, mens verdens fattigste befolkning i samme periode er blevet 6.840 milliarder fattigere.

Ud af de 62 rigeste er der flere fællesnævnere:  Der er tale om milliardærer, der har været rige i en længere årrække; milliardærer, der har set deres formue vokse til noget nær ubegribelige størrelser.

I flere tilfælde er der tale om milliardærer, hvis formue står på flere forskellige ben: store ejendomsselskaber, investeringsselskaber, ejerandele i virksomheder.

Og så er der forbløffende mange amerikanere. 29 af de 62 er fra Guds eget land, der traditionelt har omfavnet uligheden, men som også har set fødslen af en bevægelse mod samme, Occupy Wall Street, og hvor en erklæret socialist i skikkelse af Bernie Sanders aktuelt er med i opløbet om at blive demokraternes præsidentkandidat.  Nogle ser det som et udtryk for et opgør med den stenrige amerikanske elite, der er blevet stadig rigere, mens de fattigste i USA er blevet fattigere. Andre ser det symbolpolitiske erklæringer.

Oxfam kalder selv til kamp mod de skattely, milliardærer skjuler deres milliarder hos og kalder uligheden "uacceptabel".