Kampen om jorden

Investorer fra bl.a. Danmark, Kina og Saudi-Arabien har indledt et kapløb om opkøb af enorme arealer i Østeuropa og i fattige u-lande i Afrika og Latinamerika. Britiske Oxfam opfordrer nu G8-landenes politiske ledere til at gribe ind.

Det er farmere fra blandt andet Cambodia og Indonesien, hvis rettigheder G8-landenes politiske ledere vil beskytte mod eksempelvis »land grabbing«. Foto: Tang Chin Sothy og Sonny Tumbelaka/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske, britiske, italienske og amerikanske private investorer, kapitalfonde og ikke mindst kinesiske statslige investeringsfirmaer køber og leaser landbrugsjord og uudnyttet jord i storskala.

Jagten på jord foregår i u-lande som Afrika, Latinamerika og Sydøstasien, men også i Øst- og Centraleuropa. Kapløbet om at opnå kontrollen over enorme arealer og vandressourcer til fødevareproduktion til opbygning af store industrilandbrug er drevet af stigende efterspørgsel på fødevarer, høje priser på produkterne og muligheden for at gøre en profitabel investering.

Toppolitikere med indflydelse

Nu opfordrer den britiske NGOer, Oxfam, G8-ledere som Storbritanniens og USAs premierminister David Cameron og præsident Barack Obama til at gribe ind mod den såkaldte »land-grabbing«. Oxfam kommer med appellen med den begrundelse, at de to toppolitikere har magt og indflydelse til at sætte en stopper for den hæmningsløse jagt på jord, hvor fattige farmere og deres familier mister hjem, job og jord til produktion af fødevarer på højtmekaniserede industrilandbrug. Forud for næste uges G8-møde i Nordirland blæser Oxfam til kamp mod, at kapitalstærke investorer med ufine og uigennemsigtige metoder, bl.a. ved at småfarmere bliver skubbet til side eller fordrevet fra deres jord, erhverver frugtbar arealeer især i udviklingslande i Afrika, Sydøstasien og Latinamerika, men også i Øst- og Centraleuropa.

Verdensbanken har til Oxfams tilfredshed lovet, at den arbejder for at sikre, at FN Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAOs, frivillige retningslinjer til håndtering af jordopkøb i udviklingslande. Oxfams håb er, at fattige bondefamiliers jordrettigheder bliver respekteret af bankens datterselskab International Finance Corporation, IFC, som investerer og låner penge til en række private investorer, der massivt opkøber jord for at opbygge en stor fødevareproduktion.

Blandt de store jordopkøbere er danske Axzon, der er en af de ledende svineproducenter i Østeuropa. Axzon kontrollerer 25.000 hektar i Polen og Ukraine. Koncernen tjente sidste år en kvart milliard kr. på bundlinien ud af 1,1 milliard kr. i omsætning. Verdensbanken har via IFC netop besluttet at skyde 54 mio. dollar eller 300 mio. kr. ind som lån og aktiekapital til støtte til de danske investoreres ekspansion i Ukraine og Polen. IFC skriver på sin hjemmeside, at Axzons svineproduktion er både bæredygtig og miljøvenlig. Med ekspansionen kan der skabes hundredvis af job i Ukraine.

Offensive investorer

Mange gange større på jord end Axzon er det børsnoterede svenske Black Earth Farming. Investeringselskabet ejer 260.000 hektar i Rusland ind mod grænsen til Ukraine – et areal på størrelse med Luxembourg. Hertil kommer yderligere næsten 60.000 hektar lejet russisk jord. Investorer fra Kina, Sydkorea, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater hører til de mest offensive i bl.a. Sudan, Tanzania og Indonesien. Kina har således erhvervet kæmpearealer i Afrika, Latinamerika, Asien og Østeuropa.

Friske data viser ifølge Oxfam, at der siden 2001 globalt er indgået handler på mindst 80 millioner hektar land. Det svarer til et areal på 20 gange Hollands størrelse. På verdensplan er, hvad der svarer til et område, der kan brødføde en milliard mennesker, over det seneste årti blevet solgt eller lejet ud, siger kampagneleder Ben Philips fra Oxfam.