Kaj Holgers måde duer ikke mere

Skab resultater gennem andre, få international erfaring. Og til kvinderne: Vælg jeres chef med omhu. Sådan lyder rådene fra en konsulent.

Ser man på, hvordan ledelse beskrives og vurderes i de førende headhunterfirmaer herhjemme, er opskriften: teamwork, teamwork og teamwork. Kend dine medarbejdere og vid, hvem kunderne er. Lokalt såvel som internationalt.

»Kaj Holger ville aldrig kunne inspirere mellemledere i dag,« siger Tobias Petri, partner i konsulentfirmaet Heidrick & Struggles med reference til DRs »Krøniken«, der er en af de få TV-serier, som rammer bredt.

»Det er stadig en leders opgave at skære igennem, men det er på et andet grundlag end tidligere. I dag skal du kunne lytte. Som leder er du omgivet af folk, der er specialister på deres felt, og det er først, når de er hørt, at beslutningen træffes. Så skal det til gengæld heller ikke diskuteres mere. Det er godt at være analytisk, men din opgave er at få ført tingene ud i livet.«

Altså forskellen på oplyst og uoplyst enevælde, hvor Kaj Holger tegner sig for den sidste model. Mennesker i dag skal have plads.

Viden er råstof
De faktiske forhold i jernindustrien er ikke bøjet i metal længere.

Tallene varierer, men det rammer ikke helt forkert, når håndfaste produktionsvirksomheder anslås til at udgøre ca. en fjerdel af det samlede bruttonationalprodukt i den vestlige verden. Resten er viden og serviceydelser. Derfor er mange af de egenskaber, som for ikke så forfærdelig mange år siden var anset som de rene fritidssysler, i dag en afgørende betingelse for at lykkes på topplan i erhvervslivet.

Antropologisk indsigt, menneskekundskab i mere jordnær forstand, sportsånd, fleksibilitet, flair for coaching, leg, som skal få medarbejdernes intellektuelle og kreative evner til at blomstre i forhold til et fælles mål, inklusive dem, der ikke nødvendigvis er lyshårede og medlemmer af Folkekirken.

Nok er viden magt og drivkraft, men kunsten er også at sige, hvornår nok er nok.

»Fordi informationer er så let tilgængelige, kan du ødelægge dig selv på hele tiden at bruge fem minutter på at søge ekstra viden,« siger Tobias Petri.

»På et vist tidspunkt skal du sige fra og stole på dine medarbejdere. Ellers kan du ikke træffe beslutninger, og du må leve med at gøre det på et 80-20 grundlag. Det er en del af at være topleder at turde stole på sin mavefornemmelse,« siger Tobias Petri.

Topchefen skal som regel være generalist - så er kønnet underordnet, lyder det fra alle.

Alligevel er det en brøkdel af landets topchefer, der er kvinder. Her i landet har vi Stine Bosse fra Tryg Forsikring og på en god dag også nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, hvis man regner efter omsætning, og det er ikke så forskelligt fra amerikanske Fortunes top 500 eller i nogle andre lande, vi plejer at sammenligne os med.

Research lidt på egen hånd
»De få, der findes, er i vores arkiver, når det gælder toplederniveauet, men de findes i langt større tal på mellemlederniveauet,« siger Tobias Petri.

»Sådan set er jeg ligeglad med, om der er den ene eller anden procentdel af kvinder i toplederstillinger. Det synes jeg ikke i sig selv er interessant; men det undrer mig, at der ikke er flere ud fra en forretningsmæssig synsvinkel. Når man ser på, hvor mange beslutninger kvinder træffer i det overordnede forbrugsmønster, er det alene af den grund vigtigt, at flere kvinder bliver repræsenteret i topledelsen.«

Nu er topledergerningen ikke én, man vælger, men én man bliver udpeget til. Som kvinde kan man altid researche lidt, for at se, om det nu også er en virksomhed med tradition for at ansætte bredt, råder Tobias Petri. Se efter om det nu også er en virksomhed med tradition for at ansætte bredt. Men det er ikke dér, han ser den store udfordring for kvinder i kampen om toplederstillinger.

»Den kommer mere fra mænd, der har set, hvad vej vinden blæser. De er i stigende grad begyndt at tillægge sig de lederegenskaber, man traditionelt tillægger kvinder. Det har jo vist sig, at mænd også kan være omsorgsfulde og dele æren, - når det er dét, som kræves,« siger Tobias Petri.Læs mere på de

næste to sider