Kæmpe svind i butikkerne i julen

Svindet i butikkerne stiger med 25 procent i julemåneden, viser ny undersøgelse. Selv om der er mange deltidsansatte i december, mener butikkerne, at det er kunderne, der stjæler.

Læs mere
Fold sammen
Julen er fristelsernes tid. Det gælder også svage sjæle, der har svært ved at få budgettet til at slå til. Svindet i de danske butikker stiger i gennemsnit med 25 procent i julemåneden, og især tøj- og skobutikkerne oplever en markant stigning i deres svind.

»Der er ingen tvivl om, at op til jul, hvor der er rigtig mange mennesker i butikkerne, er vi utrolig udsat for tyveri. Når der er mange, så kan den lettere smutte. Flere skal købe meget, men har ikke råd til det hele,« siger John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd (DSK).

Undersøgelsen er foretaget i et samarbejde mellem DSK, HTS Og Dansk Textil Union. Den viser, at mens 10 procent af købmændene normalt har et svind på over to procent af omsætningen, så gælder det for 19 procent i juleperioden.

Mindre personalesnyd
Butikkerne mener først og fremmest, at det omfattende svind skyldes kunder, der ikke har lært, at de skal betale ved kasse ét. I tøj- og skobutikkerne mener 80 procent, at det er kunderne, der stjæler. Mens det kun er 10 procent, som mistænker deres egne medarbejdere. For købmændene er forskellen noget mindre, men også her er der en klar forventning om, at kunderne har sværest ved at kende forskel på dit og mit.

»Vi har ikke lyst til at hænge vores medarbejdere ud, og derfor er vi også dybt ulykkelige hver gang, der er en, der bryder tilliden,« siger John Wagner.

Han erkender dog, at de mange deltidsansatte i julemåneden kan have betydning for omfanget af medarbejdersnyd.

»Der er en risiko for, at løse medarbejdere måske er skyld i mere svind end de faste,« siger John Wagner.

Den megen julesnyd afspejler sig i butikkernes efterspørgsel efter vagtservice. Falck Securitas oplever en stigning på op til 40 procent i antallet af vagter på gaderne i juleperioden.