Kæmpe løngab mellem mandlige og kvindelige topchefer i Storbritannien

Der er stor ulighed i lønningerne mellem kønnene i de virksomheder, der er en del af det britiske eliteaktieindeks FTSE 100, viser et nyt studie.

Foto: MOHD RASFAN

Samtidig tjener topcheferne i FTSE 100-virksomhederne 160 gange mere end den gennemsnitlige britiske lønmodtager, skriver The Guardian.

De mandlige topchefer i FTSE 100 tjener i snit 77 pct. mere end deres kvindelige modstykker, viser studiet, der er baseret på den årlige rapport om topchefers lønninger fra The High Pay Centre.

De nye tal genantænder debatten om økonomisk ulighed mellem kønnene.

- Den økonomiske ulighed mellem kønnene bliver ganske vist i højere grad belyst, og det skaber et behov for at adressere sagen på alle forretningsniveauer, siger Peter Cheese, der er administrerende direktør for the Chartered Institute of Personnel and Development, til The Guardian.

Ud af 100 topchefer var kun seks kvinder i 2016, og de stod for 4 pct. af den samlede løn for FTSE 100-virksomhederne. Den gennemsnitlige løn for FTSE 100-virksomhedernes topchefer lå på 4,7 mio. pund (38,4 mio. kr.) sidste år, hvorimod den gennemsnitlige løn for de kvindelige topchefer lå på 2,6 mio. pund (21,25 mio. kr.).

En positiv tendens i dette års rapport er ifølge The Guardian, at den gennemsnitlige løn for de administrerende direktører i FTSE 100-virksomhederne er faldet med 17 pct.

Debatten om det store skel mellem de rigeste og fattigste lønmodtagere i Storbritannien har kørt over en længere periode, og de høje lønninger kritiseres fra flere sider. Dog ser Peter Cheese lyst på tendensen.

- Vi kan håbe, at den forandrede tendens i de høje lønninger til direktører er en begyndelse på en genovervejelse af, hvordan topchefer bliver belønnet, og ikke bare en kortsigtet reaktion på det politiske pres, siger Peter Cheese til The Guardian.