Kabineansatte i SAS efter forslag om 20 pct. lønnedgang: Vi fokuserer på frivillighed

Forhandlingerne mellem SAS’ ledelse og kabinepersonalet fortsætter, efter at de to parter onsdag eftermiddag har holdt møde om blandt andet SAS’ ønske om 20 pct. lønnedgang.

Antallet af flyrejsende er faldet drastisk over de seneste par uger, og det kan mærkes hos blandt andre SAS. Arkivfoto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag vakte det opsigt, da luftfartsselskabet SAS meddelte, at ledelsen går 20 pct. ned i løn de næste tre måneder, og at de ønsker, at de ansatte skal følge trop.

Onsdag eftermiddag mødtes SAS’ ledelse så med de kabineansattes fagforening, Cabin Attendants Union, CAU, for at diskutere ønsket om lønnedgang og andre mulige løsninger, der kan lette presset på SAS. Som stort set alle andre luftfartsselskaber verden over er SAS mærket af coronaudbruddet, som har lammet store dele af flytrafikken og sendt flyselskaber ud i krise.

Forhandlinger uden pressen

Ifølge Christa Ceré, formand for de mere end 1.200 kabinansatte i SAS, kom CAU med nogle løsningsforslag, der vil være til gavn for både SAS og CAUs medlemmer. Christa Ceré vil dog ikke komme nærmere ind på, hvad forslagene går ud på. Hun har over for Ritzau kritiseret, at SAS’ ønske om en 20 pct. reduktion overhovedet er kommet ud i markedet.

Informationerne slap ud, fordi den norske finansavis Dagens Næringsliv opsnappede en e-mail, som SAS’ personalechef havde udsendt til de ansatte. Heraf fremgik det, at SAS-ledelsen ville gå ned i løn og ønskede det samme af de øvrige ansatte.

»CAU er fortsat af den opfattelse, at indholdet af mødet og disse drøftelser skal holdes uden for pressen. Vi kan derfor ikke kommentere yderligere for indeværende, andet end at nævne at vi fokuserer på frivillighed. Vi afventer derfor, at SAS vender retur med en tilbagemelding på vores forslag,« skriver hun i en e-mail til Berlingske.

Christa Ceré håber samtidig på, at regeringen også vil være flybranchen behjælpelig med at afværge krisen.

»Hele luftfartsbranchen er især hårdt ramt, som følge af covid-19, hvorfor vi naturligvis også håber på, at regeringen retter fokus mod udfordringerne, som branchen står over for,« skriver hun.

Forhandlingerne ventes af fortsætte i løbet af ugen.