Ka-ching! Den norske oliefond sætter igen rekord

Oliefonden er øget med hele 300 milliarder norske kroner i værdi siden nytår, og den har nu passeret de 7.800 milliarder kroner.

Foto: BP / KJETIL ALSVIK / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske oliefond har aldrig været større end nu. Fondens værdi målt i kroner har i denne uge været oppe og runde 7.850 milliarder kroner (6.367 mia. danske kroner, red.) - en stigning på mere end 300 milliarder kroner siden udgangen af 2016.

Dagens værdi svarer til cirka 1,5 millioner kroner pr. nordmand baseret på Statistisk Sentralbyrås befolkningstal på 5,26 millioner.

Bare i løbet af marts måned har fondet lagt mere end 200 milliarder kroner til. I begyndelsen af måneden skrev E24, at fonden for første gang havde passeret 7.600 kroner.

Størrelsen på fonden målt i kroner er særlig vigtig, fordi det er denne værdi, regeringen baserer sit pengeforbrug på. I år forventer regeringen at bruge godt 3 procent af fondens værdi, altså 226 milliarder kroner.

Men fonden har selv understreget, at værdien i norske kroner ”lyver” lidt om den reelle størrelse på langt sigt, fordi kronen er svækket i forhold til andre valutaer i løbet af de seneste par år.

Hvis regeringen vil fastholde forbruget på de 3 procent, som den selv har foreslået, kan en eventuel reduktion af fondens størrelse slå igennem på pengeforbruget i de kommende år.

171 milliarder siden 1996

Fonden er blevet meget større, end nogen havde forestillet sig tilbage i 1996, da regeringen overførte de første penge, men det øger samtidig muligheden af store udsving i fondens værdi.

Særligt i de seneste fem år er fonden øget betydeligt i værdi. Årsagen er en kombination af solidt afkast og en gunstig kronekurs. Sidste år vendte dette imidlertid, idet fonden blot steg med 35 milliarder kroner. Årsagen var, at kronen langsomt var blevet styrket og således havde ”spist” meget af fondens afkast på 447 milliarder kroner.

Dertil kom, at regeringen for første gang hentede penge i fonden efter at have indbetalt i gennemsnit 171 milliarder kroner om året siden 1996.

Skulle fonden være rigtig uheldig, kan den også opleve år med et beskedent eller ligefrem negativt afkast, som igen bringer værdien ned.

Kronen kan også blive styrket i forhold til andre valutaer, og det vil igen medføre et fald målt i norske kroner.

Og hvis olieprisen holder sig på det nuværende lave niveau, så statens indtægter fra olieafgifter og ejerskab i olie- og gasfelter ikke retter sig, kan regeringen også i fremtiden blive nødt til at hente penge ud af fonden snarere end at sætte penge ind.