K: Barselsmodel fra arbejdsmarkedets parter minimerer EU-skade

Oppositionen erklærer sig umiddelbart tilfredse med model fra DA og FH til nyt barselssystem.

Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard (K), er umiddelbart træt af, at EU pålægger Danmark at øremærke barsel til begge forældre. Når det nu skal være, er hun tilfreds med den model, som arbejdsmarkedets parter er nået til enighed om. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsmarkedets parter har fundet en måde at minimere skaderne fra det EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at øremærke barsel til begge forældre, mener De Konservative.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er blevet enige om, hvordan de mener, at en ny model til fordelingen af barsel og forældreorlov bør se ud.

Direktivet fra EU pålægger EUs lande at øremærke ni ugers barselsorlov til begge forældre.

Derudover har begge forældre i forvejen to ugers orlov efter barnets fødsel, hvilket derfor bringer begge forældre op på 11 ugers orlov, der ikke kan overføres til den anden.

Og netop de 11 ugers øremærkning er også grundkernen i modellen fra arbejdsmarkedets parter. Hvilket møder opbakning fra De Konservative.

»I udgangspunktet ønsker vi i Konservative slet ikke, at der skal være øremærket barsel. Det er helt på månen, at EU er gået ind og har blandet sig i det her,« siger partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard.

»Når vi nu er tvunget til at indføre en grad af øremærket barsel, så ønsker vi at gøre det så lidt som muligt. Altså lave det, der hedder en minimumsimplementering.«

»Den aftale, som arbejdsmarkedets parter har lavet her, er så vidt, jeg kan vurdere en minimumsimplementering. Det er det mindste onde af flere onder.«

Forslaget fra arbejdsmarkedets parter skal først vedtages ved lov i Folketinget, hvis det skal føres ud i livet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyste mandag, at han synes, at modellen fra DA og FH indeholder »gode takter«.

Også Venstre erklærer sig klar til at støtte modellen.

»Vi er rigtig glade for, at arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en model. Vi synes, at der er rigtig mange gode perspektiver i den her model,« siger partiets ligestillingsordfører, Fatma Øktem.

Hun agter derfor at gå til forhandlinger med et ønske om at få et resultat så tæt på forslaget som muligt.

»Den her model lægger op til størst mulig frihed til den enkelte familie. Den ligestiller mor og far. Orloven bliver ligeligt delt mellem mor og far. Og så handler det om barnet, og det får mulighed for at være sammen med far,« siger Fatma Øktem.

/ritzau/