Jyske Bank: Venter hint om renteforhøjelse inden valgkamp

Selv om der ikke er forventning om en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank i forlængelse af onsdagens rentemøde, kommer markedet til at holde stærkt øje med rentehints fra centralbanken - også kaldet Federal Reserve.

Foto: SPENCER PLATT

Sådan lyder det fra Kim Fæster, senioranalytiker hos Jyske Bank. Han er blandt dem, der ikke venter en renteændring i forbindelse med denne måneds rentemøde, som er det første efter briternes beslutning i slutningen af juni om at melde sig ud af EU-samarbejdet.

- Federal Reserve er stadig der, hvor man gerne vil se, hvordan det her med brexit kommer til at spille sig ud. Og så vil man også gerne lige se, hvordan de økonomiske konjunkturer ser ud, siger Kim Fæster.

- Omvendt tror vi, at de godt kunne være en smule mere aggressive, end markederne forventer. Det skyldes, at de seneste nøgletal har været nogenlunde fornuftige - og faktisk primært været til den gode side, tilføjer Jyske Banks senioranalytiker.

Han begrunder troen med, at de finansielle markeder ikke har reageret voldsomt negativt på det britiske valgresultat.

- Selvfølgelig var der nogle negative reaktioner oven på valgresultatet, men efterfølgende har vi set, at i hvert fald det amerikanske aktiemarked er steget kraftigt og kommet tilbage i rekordniveau, siger Kim Fæster.

Eksempelvis lukkede det toneangivende S&P 500-indeks fredag i rekordhøje 2175,03. Til sammenligning lukkede det amerikanske indeks i 2037,41 den 24. juni, hvilket var dagen efter det britiske valg.

- Samtidig skal man lægge mærke til, at obligationsrenterne faktisk ikke er steget voldsomt meget. De ligger ganske vist lidt højere, end de gjorde lige efter brexit, men det er stadig noget lavere end tidligere, lyder det fra senioranalytikeren.

Mandag eftermiddag bliver den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation - T-bond - handlet med en rente på 1,58 pct. Det skal holdes op imod omkring 1,73 pct. inden det britiske valgresultat og 1,57 pct. på dagen efter valget.

RENTESTIGNING BØR KOMME INDEN VALG

Ud over de forventede kommentarer om den pæne udvikling i verdens største økonomi venter Kim Fæster, at centralbanken vil komme ind på situationen på det amerikanske arbejdsmarked, der igen ser ud til at være kommet op på fode.

- Det var noget af det, man var meget bekymret for på rentemødet i juni, bemærker senioranalytikeren og fortsætter:

- Vi forventer, at der godt kan komme et hint om, at centralbanken i hvert fald på et tidspunkt vil hæve renten. Og det, man selvfølgelig skal lægge mærke til, er, at rentehævningen helst skal komme til september, fordi ellers kommer man lidt for tæt på det amerikanske præsidentvalg. Ellers skal man helt hen til december, før de igen har muligheden.

Det amerikanske præsidentvalg afholdes tirsdag den 8. november. Herefter er det først fra 20. januar, at den valgte kandidat officielt bliver indsat i embedet og kan kalde sig USA's præsident for den næste fireårige periode.