Jyske Bank bag lovlig kurspleje af Magasin-aktie

Jyske Bank forsøgte bevidst at presse aktiekursen i Wessel & Vett, der ejer Magasin, med en fondsbørsmeddelelse for at få en højere pris for sine aktier. Det er OK, siger børsekspert.

Jyske Bank bevæger sig inden for lovens rammer, selv om bankens optræden i sagen omkring salget af Magasin i et enkelt tilfælde var ren kurspleje. Det fastslår professor Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet.

Jyske Bank benyttede ellers behændigt en meddelelse til den danske børs til at påvirke kursen. Det skete lørdag den 6. november, hvor banken sendte en kort meddelelse til Fondsbørsen, hvor det blev blev meddelt, at aktionæroverenskomsten mellem Magasin-ejerne blev opsagt.

»Vi ønskede at vise vores loyalitet over for islændingene og lægge lidt pres på fonden samt pleje kursen på Magasin-aktierne. Og alle tre ting lykkes,« siger ordførende direktør Anders Dam i en artikel om forløbet i bankens aktionærblad.

I dag er Anders Dam lidt ked af, at ordet kurspleje er blevet benyttet, fordi ordet kan opfattes som kursmanipulation.

»Det er klart, at når vi kommer ud med sådan en melding, så påvirker det kursen. Det vidste vi godt. Det opnåede vi. Det er på ingen måde kursmanipulation. Vi er nødt til at fortælle markedet, hvis vi laver en ændring, der kan påvirke aktiekursen,« siger Anders Dam.

Den jyske bankdirektør opnåede, hvad han ønskede. Kursen på Magasins aktier steg med raketfart fra 123 til 138 i løbet af mandagen. I løbet af ugen steg den yderligere til niveauet 162, som var den kurs, der var aftalt mellem Jyske Bank og den islandske køber.

Lovlig kurspleje
»Der et område i lovgivningen, der giver plads til lovlig kurspleje. Så længe, det man siger, er rigtigt, og i øvrigt følger børsmarkedets spilleregler, må man gerne agere - også selv om formålet er at tale kursen op,« professor siger Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet.

Han henviser til, at mange ansatte med ansvar for investor relations og pressekontakt netop er ansat med det formål.

»Det er ganske enkelt kurspleje, da deres opgave er at fremstille den børsnoterede virksomhed bedst muligt,« siger Jesper Lau Hansen, der ikke ønsker at udtale sig om den konkrete sag.

Kontant betaling
Efter lidt jysk prutteri til sidst solgte Jyske Bank sin ejerandel i Magasin for 162,50 kr. pr. aktie - svarende til 185 mio. kr. til Jon Asgeir Johannessons selskab Baugur. Og banken har fået pengene, bedyrer Anders Dam.

Det hedder i artiklen, at I har fået pengene kontant. Er det korrekt?

»Ja,« siger Anders Dam.

Har I lånt dem pengene?

»Det må jeg ikke svare på. Det er bankhemmelighedens bestemmelse«.

Har I noget økonomisk mellemværende overhovedet med Baugur i dag?

»Det må jeg ikke svare på,« siger Anders Dam.

»De kom simpelthen flyvende ind fra højre. Så på tingene. Købte vores aktier,« tilføjer han.

Ifølge det elektroniske opslagsværk Greens er Magasins bankforbindelse Jyske Bank og Nordea, og Baugur har i forbindelse med handlen brugt investeringsbanken Gudme Raaschou (HSH Nordbank) og Straumur Investmentbank, der selv er en af de nye Magasin-ejere.