Jysk stålfirma udvider i Europa

Med blot fem år på bagen har ysk stålfirma investeret et tocifret millionbeløb i et hollandsk lager, en international salgsorganisation og et slibecenter.

Stålgrossisten Dacapo Stainless A/S trodser finanskrisen.

Selskabet med hovedsæde i Silkeborg har investeret et tocifret millionbeløb i ekspansion i Holland, Tyskland og Danmark. Det sker, selvom firmaet, der blot har fem år på bagen, regner med et mindre underskud i 2008.

I Holland er der bygget et nyt lager på 4.000 kvadratmeter, der har overtaget alle fittings-produkter fra Silkeborg. Det leverer nu fittings til samtlige kunder i alle lande. Samtidig er der etableret en international salgsorganisation med base i Holland og Tyskland til at servicere de europæiske kunder.

Der er ansat 29 nye medarbejdere i Holland og seks i Tyskland. Det fordobler antallet af medarbejdere til godt og vel 70 i stålfirmaet, der har 35 medarbejdere i Danmark, otte i Sverige og én i Norge.

Med til ekspansionen hører også etablering af et 2.000 kvadratmeter stort slibecenter i Silkeborg. Det er fuldautomatisk og sliber rør og stænger, til de bliver blanke og fremstår som gængs rustfrit stål.

Administrerende direktør Kristian Saxtrup Sylvest siger, at hverken stålværker eller lokale udbydere af slebne rør og stænger tilbyder den kvalitet, som kunderne forventer. Det er derfor, Dacapo har investeret i slibecentret. Allerede nu har firmaet ordrer til en samlet produktion i år på 1,5 million meter slebne rør (det svarer cirka til afstanden fra Silkeborg til Venedig i Italien).

Det virkerKristian Saxtrup Sylvest fastslår, at den europæiske strategi virker. Han er ikke i tvivl om, at de mange initiativer vil skabe vækst, da den rustfrie branche rammes knap så hårdt i sløje tider, fordi hovedparten af kunderne befinder sig i industrier, der ikke er så konjunkturfølsomme.

- Efter knap to måneder i Holland er landet vort næststørste marked og har overhalet både Sverige og Norge, hvor vi har været i fem år, fortæller han.

De ansatte i både Holland og Tyskland er håndplukket til opgaverne. Hollænderne arbejdede tidligere i et stålfirma, der blev solgt til en udenlandsk koncern. Men de brød sig ikke om den nye ejers kultur og skiftede til Dacapo Stainless. I gennemsnit har de 15 års erfaring fra stålbranchen. Også de tyske medarbejdere kommer fra samme stålfirma og kender hinanden, fortæller Kristian Saxtrup Sylvest.

Hans storebror, Henrik Saxtrup Sylvest, er blevet ansat som administrerende direktør i det hollandske selskab, hvor han snart afløses af den tidligere administrerende direktør for det hollandske stålgrossistfirma Noxon. Derefter overtager Henrik Saxtrup Sylvest ansvaret for koncernens europæiske datterselskab samt forretningsudvikling. I en årrække boede og arbejdede han i Hong Kong, men han er nu gået ind stålfirmaet, som de to brødre er hovedaktionærer i. Deres afdøde far Erik Sylvest var frem til 2003 i spidsen for stålfirmaet Inox A/S i Ry.

Kort leveringstidDacapo Stainless har egne lastbilder, der hver dag bringer rustfrie rør, stænger og plader ud fra centrallageret i Silkeborg til danske kunder, mens det norske og svenske marked serviceres af logistikpartnere. Hver aften sendes en lastbil afsted med varer til det hollandske lager.

Det hollandske lager byder på mellem 9.000 og 10.000 forskellige typer fittings. Ved at samle alle fittings i Holland sikres kunderne kort leveringstid og høj ensartet kvalitet, pointerer Kristian Saxtrup Sylvest.

Med åbningerne i Holland og Tyskland er sortimentet fordoblet med 700 nye dimensioner inden for rør og flere end 4.000 nye fittings-produkter, fordi de nye medarbejdere i Holland og Tyskland især har arbejdet med salg af rør og fittings. Kristian Saxtrup Sylvest anslår, at lageret er et af Europas største lagre af rustfrie fittings.