Juventus rystet af regnskabsskandale

En regnskabsskandale i Italiens største fodboldklub, Juventus, gode nyheder og kursstigninger i Novo Nordisk, fagforeninger, der kræver stress anerkendt som arbejdsskade og nye tider hos Sportsmaster. Det er nogle af de nyheder, du bør læse her til eftermiddag.

Andrea Agnelli og hans familie har spillet en central rolle for den italienske fodboldklub Juventus siden 1923. Nu er han og hele bestyrelsen for Juventus trådt tilbage på grund af en regnskabsskandale. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO DI MARCO/EPA/RITZAU SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til tirsdagens Business-update.

Her kommer en række erhvervshistorier, som dagens Business-update-vært er overbevist om, at du vil have gavn af kende til, inden du tager hjem – eller måske læser på vej hjem i toget. Måske kan det endda få dig til at slappe lidt af, for ifølge TV 2 har hver fjerde af os danskere følt sig stresset hele tiden eller ofte inden for de seneste 14 dage.

Stress over svære markedssituationer, har de måske også følt i ledelsen hos Sportsmaster. I hvert fald har de nu lagt en ny strategi, som betyder færre butikker, men mere vækst. Imens stiger kursen på Novo Nordisks aktier – hvorfor kan du læse nede i Business-update, mens en regnskabsskandale har ramt den italienske fodboldklub Juventus, som skal se sig om efter en ny formand, mens aktiekursen rasler ned.

Men vi begynder med en positiv overraskelse fra vores store naboland mod syd, Tyskland.

#1 – Positiv overra­skelse fra Tyskland: Nu løjer inflationen af

Inflationen er fortsat tårnhøj i Tyskland, skriver Børsen, efter at nye tyske forbrugerpristal blev offentliggjort tirsdag eftermiddag.

Men ikke desto mindre begynder der nu at være spæde tegn på, at inflationspresset aftager en smule i Europas største økonomi.

I november havnede inflationen sammenlignet med samme måned i fjor på 10,0 procent mod 10,4 procent i oktober. Det er mindre, end hvad markedet havde forventet. Ifølge data indsamlet af nyhedsbureauet Bloomberg forventede 20 adspurgte økonomer, at den tyske inflation i november igen ville lande på 10,4 procent.

»Selvom det stadig er meget høje inflationstal, så giver det forhåbninger om, at inflationstoppen er nær, og at opstramningen af pengepolitikken virker efter hensigten,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank, ifølge Børsen.

#2 – Fagforeninger i opråb: Kræver stress anerkendt som arbejdsskade

Hver fjerde dansker har følt sig stresset »hele tiden« eller »ofte« inden for de seneste to uger.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Public for akademikernes fagforening DM, som TV 2 har offentliggjort.

Ifølge formanden for fagforeningen, Camilla Gregersen, er stress på arbejdspladsen så stort et problem, at det bør anerkendes som en erhvervssygdom.

»Der er kommet en ekstrem arbejdsintensitet de seneste år, som har ført til, at stressbelastningen bliver mere heftig. Derfor er man nødt til at anerkende stress på linje med en lang række fysiske arbejdsskader,« siger Camilla Gregersen til TV 2.

#3 – Sportsmaster lukker små butikker for at skabe vækst

Sportmaster, som i dag driver 75 danske butikker, har netop besluttet at lukket otte af disse. Det skriver Finans.

Ifølge administrerende direktør Andreas Holm skal det ruste Sportmaster til fremtiden og ny vækst.

»Det er ikke et spørgsmål om omsætning her og nu. Det er ikke spørgsmål om konjunkturen her og nu. Det er et konkret led i og investering i målrettet vækst i Danmark, herunder prioritering af større butikker fremadrettet,« siger  Andreas Holm ifølge Finans.

Sportmaster blev tidligere i år overtaget af britiske Frasers Group, der driver en række detailvirksomheder inden for blandt andet sport, fitness, livsstil og luksusbrands.

#4 –  Novo Nordisks fedmeproblemer er næsten løst - børsværdien runder 2.000 milliarder kroner

Den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA har bedt Novo Nordisk’ kontraktproducent Catalent om at få styr på de udfordringer, der blev opdaget ved en inspektion i august. Men myndigheden ser ikke ud til at kræve, at produktionen stoppes, hvilket ellers har været frygtet i aktiemarkedet.

Det skriver Børsen.

Novo Nordisk ønsker ikke at kommenterer oplysningerne over for Børsen.

Men nyheden fik tirsdag Novo Nordisk-aktien til at stige, en overgang tirsdag formiddag med hele tre procent, mens kursstigningen ved børsens lukning kl. 17 var på 2,5 procent. Dermed er Novo Nordisks børsværdi, hvis man regner både A- og B-aktier med, rundet 2.000 milliarder kroner i dag, skriver Børsen.

#5 – Juventus rystet af regnskabsskandale – bestyrelsesformanden træder tilbage

Mens verdens øjne er rettet mod VM i fodbold i Qatar, rystes Juventus, Italiens største fodboldklub, af en skandale, som nu har fået konsekvenser for bestyrelsen i klubben. Det skriver Bloomberg.

Klubbens bestyrelsesformand, Andrea Agnelli fra familien bag bilgiganten Fiat, er trådt tilbage, og det samme gælder hele klubbens bestyrelse. Det skyldes, at den offentlige anklager i Torino har indledt en undersøgelse af fejl i de seneste tre års regnskaber fra klubben. Beskyldningerne lyder blandt andet på falsk bogføring og markedsmanipulation.

»Vi står midt i et delikat øjeblik som virksomhed, og sammenholdet er slået fejl,« siger Andrea Agnelli ifølge Bloomberg.

Han har derfor besluttet, at det er bedre at overlade pladsen til et nyt ledelsesteam.

Andrea Agnelli er ud over at være en fremtrædende person i både den italienske og internationale fodboldverden også en kendt forretningsmand i Italien. Han er medlem af Agnelli-familien, som ejer Italiens største bilimperium med berømte bilmærker som Fiat, Ferrari, Lancia, Alfa Romeo og Chrysler.

Agnelli-familien har været involveret i fodboldklubben Juventus siden 1923, og har været hovedejer siden 1949.

Kursen på Juventus-aktien faldt med omkring ti procent tirsdag.

Andrea Agnelli og hans familie har spillet en central rolle for den italienske fodboldklub Juventus siden 1923. Nu er han og hele bestyrelsen for Juventus trådt tilbage på grund af en regnskabsskandale. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO DI MARCO/EPA/RITZAU SCANPIX.

Fire uundværlige fra Business.dk

A. Ny regn af prisstigninger på vej til danskerne: »Jeg er lidt overrasket«

49 procent af virksomhederne inden for detailhandlen regner med at sætte priserne op i løbet af de næste tre måneder. Det er nogenlunde det samme som i oktober, men hvis vi ser på dagligvarehandlen, er det 76 procent af virksomhederne, som vil hæve priserne. Det viser beregninger fra Arbejdernes Landsbank, skriver Berlingskes økonomiske journalist, Frederik M. Juel.

B. Det er en umulig opgave at være elbilejer: »Branchen svigter sine kunder«

De danske elbilister står over for en stor udfordring, når det kommer til at gennemskue priserne hos landets ladeoperatører. Det siger en forbrugerøkonom til Berlingskes Maria Outze.

C. De boykottede omstridt madleverandør, men nu er de vendt tilbage: »Der er tale om et usundt ægteskab«

Brancheorganisationen for restauranter og cafeer har tidligere boykottet Wolt, men nu er mange af dens medlemmer vendt tilbage til den omstridte madleverandør. Det skriver Berlingske-journalist Daniel Tidemann.

D. Elon Musk i frontalangreb: Apple truede med at fjerne Twitter fra App Store

Rigmanden klandrer verdens mest værdifulde selskab for at stoppe annonceringen på Twitter og for at true med at spærre for, at Twitter kan installeres på iPhones. Det skriver Berlingskes tech-journalist, Thomas Breinstrup.