Juncker advarer briter mod at undervurdere brexit-problemer

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, advarer Storbritannien mod at undervurdere vanskelighederne ved de kommende exit-forhandlinger.

Arkivfoto. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, advarer Storbritannien mod at undervurdere vanskelighederne ved de kommende exit-forhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

» Jeg har nogle gange det indtryk, at vores britiske venner - ikke dem alle - undervurderer de tekniske vanskeligheder, vi står over for«, siger Juncker efter et EU27-topmøde i Bruxelles.

Han siger, at alene spørgsmålet om rettighederne for EU-borgere i Storbritannien og britiske borgere i EU er »en kortege på 25 forskellige spørgsmål, der skal løses«.

»Det vil tage enormt lang tid«, forudser Juncker.

Han siger, at EU-Kommissionen er kommet med et udspil, der kunne vedtages lige på stedet, hvis briterne var villige til det.

»Men det vil formentlig ikke ske,« siger Juncker.

EU-præsident Donald Tusk efterlyser »et seriøst britisk svar«, der kan sikre rettighederne for de borgere, der kommer i klemme på begge sider af Den Engelske Kanal.

»Gennem de seneste uger har vi gentagne gange hørt fra vores britiske venner, at de er klar til en hurtig aftale om dette emne,« siger Donald Tusk.

»Men jeg vil gerne understrege meget klart, at vi har brug for reelle garantier for vores folk, så de kan leve, arbejde og studere i Storbritannien. Det samme gælder for briterne,« siger han.

EU-præsidenten siger, at der først skal styr på fortiden, før der kan tales om fremtiden.

Det betyder, at regningen skal gøres op for de økonomiske forpligtelser, som Storbritannien har påtaget sig som EU-medlem.

I Bruxelles tales der om et beløb på helt op til 60 milliarder euro (450 milliarder kroner).

Den britiske premierminister, Theresa May, har op til topmødet beskyldt de andre EU-lande for at rotte sig sammen mod Storbritannien.

Udbruddet fra Theresa May kom, efter at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, havde advaret briterne om at nære »illusioner« om, hvad de kan opnå i exit-forhandlingerne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efterlyser også »realistiske forventninger« i Storbritannien.

»Med realistiske forventninger kommer forhandlingerne til at gå meget lettere«, siger Lars Løkke Rasmussen.

»Og diplomatisk udtrykt, så tror jeg stadig, at der er et stykke arbejde, der skal gøres i Storbritannien med at være helt præcise på, hvad man egentlig vil«, siger han.

Forhandlingerne med Storbritannien ventes indledt efter det britiske parlamentsvalg 8. juni.