Julesilden reddet med fiskeriaftale

Fem års hårdknude løst i internationale fiskeriforhandlinger om julesild. Danske fiskere og fiskeindustrien får større sikkerhed for landinger.

Danske fiskere og sildefabrikker har igen fået en mere sikker adgang til landinger af den særligt fede atlanto-skandiske sild - også kaldet julesild - efter at fem års tovtrækkeri om den vigtige bestand er holdt op med en aftale mellem EU, Norge, Island, Rusland og Færøerne.

Uenighed mellem parterne om fordelingen af kvoterne har det meste af tiden forhindret danske fiskere i at fange julesilden i norske farvande på de tidspunkter, hvor det var bedst. Og mens norske fiskere har haft forbud mod at lande atlanto-skandiske sild i danske og andre EU-havne, har de fire hjemlige fiskefabrikker, som især er specialiserede i sild, været afskåret fra sikre forsyninger.

Foruden den langsigtede forsyningssikkerhed indebærer aftalen, at danske fiskere kan lande 10 procent flere sild end sidste år fra norsk territorium, så den samlede landingsværdi skønnes at blive på i alt omkring 100 millioner kroner.

/ritzau/