Julemandens travleste døgn

Julemandens værksted er verdens første ægte globaliserede virksomhed, ligesom Corporate Social Responsibility (CSR) driver værket. Børns glæde bærer lønnen i sig selv, siger topchefen med det hvide skæg. Mød årstidens travleste topchef og læs hvordan han arrangerer sit jobdøgn.

Pakke, pakke, pakke. Julemanden har uhyggeligt tralt i disse timer. Men uden at blive stresset. Forude venter dog en velfortjent ferie på Bermuda. Arkivfoto: Jørgen Jessen Fold sammen
Læs mere
NORDPOLEN: Julemandens værksted er et inferno af travlhed. Det er i dag dagen, og det fyger med legetøjsdele, som bliver fabrikeret i sidste øjeblik. 30 pct. af produktionen blev i sidste øjeblik kasseret, da det viste sig, at den var PVC-holdig, og er der noget man ikke har råd til i den branche, er det ry for manglende social ansvarlighed. Men de klarede den, og i globaliseringens ånd er første sending til Asien sendt af sted. Så følger Europa og Afrika - de skal også vide, at det er jul - og endelig det amerikanske kontinent, hvor traditionerne gør, at man har ekstra 12 timer at løbe på. Amerikanerne forventer nemlig først gaverne bragt via skorsten julemorgen, dog med en afstikker 18 timer før til soldaterne i Irak.Hvornår slår du øjnene op?

»Jeg har ikke lukket et øje siden begyndelsen af november. Vi ved, at det er sådan hvert år, og alligevel kommer det bag på os, ligesom sne på DSB. Det blev heller ikke bedre, da vi opdagede PVC-indholdet og måtte begynde forfra med en del af produktionen.«Hvordan starter din arbejdsdag?

»Det er døgndrift - og var der 25 timer til rådighed, kunne jeg sagtens bruge dem. Det vilkår deler jeg med alle andre topchefer.«Hvordan håndterer du dine emails?

»Det har jeg nisser til. At påstå at jeg gjorde det selv et hundrede pct., ville være lodret pral. Også fordi de kommer i bølger. Der er relativt stille fra januar til oktober, men allerede i efteråret begynder de at komme. Jeg hilser dog den teknologiske udvikling velkommen. Tidligere så jeg for mig, hvordan der blev ryddet tre finske granskove, hver gang det var jul, med dynger af papirpost. Ønskerne handler jo om det samme år efter år, så at papirspildet er blevet mindre, kan jeg kun være taknemlig over.«Hvordan strukturerer du din arbejdstid.

»I løbet af året sørger jeg for at få tingene ryddet af vejen fra dag til dag. I sæsonen strukturerer arbejdsdagen sig selv, det er døgnet rundt. Sådan må det være med udpræget sæsonarbejde.«

Hvor lang er din arbejdsuge?

»Uden for sæsonen er den vel nede på en 60 timer. Der går meget tid med sagsanlæg, for mine ophavsrettigheder bliver krænket hele tiden og verden over. Der er en del at se til, selvom det ikke er helt så meget som lige nu.«Hvordan håndterer du stress?

De blodskudte øjne og tic's i kinderne taler deres tydelige sprog. På den anden side. En stjerne-CEO som Julemanden er dårlig reklame for sig selv og foretagendet, hvis han lader sig mærke med det. Derfor svarer han:

»Jeg kender ikke til stress. Det må være min natur, og kuldegraderne her på Nordpolen hjælper til at lægge en dæmper på temperamentet. Desuden har jeg fremragende medarbejdere. Alle smånisserne bakker op om vores værdier, og fortællingen har vi jo fået forærende - den som andre virksomheder må kæmpe eller købe sig til. I nogle år havde vi en del brand-forvirring. Hvad handlede julen om?, men det er nu helt overstået. Julen er vores, den handler om gaver, og er derfor god for business. Bortset fra alle ophavsrettighedsspørgsmålene og den utålelige trend med kravlenisser, har jeg ikke noget at være stresset over. Dem har jeg til gengæld kæmpet mod i årevis, men har hidtil ikke fundet en domstol, som vil tage sagen op.«Holder du frokostpause?

»Sjældent. Det hænder, at jeg tager en bid grød nu og da, samtidig med at jeg passer mit arbejde.«Hvornår er du sammen med familien?

»Hele tiden. Det er et familieforetagene, hvor det hidtil er lykkedes mig at holde generationsskiftet fra døren. De bruser ellers på, de unge, og så helst hele produktionen henlagt til cyberspace. Men der sætter jeg grænsen, og min kone er helt enig. Til gengæld lancerer vi fra næste år en mere etnisk varieret julemands-profil.«Hvilke fritidsinteresser har du, og får du holdt ferie?

»Mit arbejde er min hobby. At gøre børn glade, det holder mig i gang, men min kone og jeg tager som regel et par uger hver sommer på Bermuda. Helt incognito, forstås, for der vil jeg have fred.«Hvordan slutter din aften? Julemand! Hvordan slutter din aften?

»zzz zzz zzz.«

(Han er faldet i søvn og det er nu, det hele begynder. Er der ingen, der kan vække ham?)