Julefrokosten gav et momsfradrag

Virksomheder kan få momsfradrag for julefrokosten, hvis den holdes på en restaurant. Til gengæld er der ikke noget at hente, hvis virksomheden serverer cateringmad hjemme i domicilet. Det fastslår en ny kendelse fra landsskatteretten.

Det kan være svært at afgøre, om det stykke franskbrød med ost, der ligger og trækker fluer til tallerkenen, også er krydret med et skattefradrag. Det erkendte en virksomhed i landsskatteretten for nylig. Afgørelsen åbner nye fradragsmuligheder.

Virksomheden havde ifølge landsskatteretten af to omgange fortolket momslovens bestemmelser om bespisning af medarbejderne rigeligt kreativt. Alligevel må virksomheden stå lidt forvirret tilbage.

I første omgang havde virksomheden budt sine ansatte på daglig morgenmad. Rundstykkerne røg ned i lokaler, som virksomheden lejede sig ind i. Udlejeren drev kantinen på stedet, og derfor mente den gavmilde direktør, at medarbejdere spiste på restaurant hver morgen.

Restaurationsbesøg har den fordel for virksomheder, at en fjerdedel af momsen på regningen er fradragsberettiget.

Skattemyndighederne afviste direktørens opfattelse, men i retten fik direktøren medhold i, at medarbejderne spiste på restaurant hver morgen. Alligevel afgjorde den, at der ikke var tale om morgenmad med momsfradrag.

For selv når maden indtages på en restauration, er momsfradraget betinget af, at det foregår i »strengt erhvervsmæssig« sammenhæng. Dette mente retten ikke var tilfældet. Det var virksomhedens julefrokost til gengæld.

Spis ude af huset
Sidste års julefrokost havde direktøren bogført som restaurationsbesøg. Her havde direktøren inviteret til julefrokost i virksomhedens egne lokaler og bestilt mad udefra. Landsskatteretten vurderede, at der var tale om strengt erhvervsmæssig bespisning; men da maden blev spist i egne lokaler, var den ikke fradragsberettiget. Altså:

Kantinemad i udlejede lokaler er momsberettiget.

Restaurationsmad i egne lokaler er ikke.

Morgenmad er ikke strengt erhvervsmæssig bespisning.

Det er julefrokosten til gengæld, hvis den ikke indtages i virksomhedens egne lokaler.

Partner i Deloitte, Lars Loftager Jørgensen, som rådgiver i skattespørgsmål, kan kun give virksomhederne et råd: »Når der skal spises julefrokost, så er det ud af huset,« siger han.

Hvorfor er julefroskosten fradragsberettiget, når morgenmaden ikke er det?

»Tolkningen af bestemmelserne i momsloven går i retning af, at måltidet skal indtages med direkte indtjening i sigte. Det er også praksis, at der ikke må være tale om en daglig begivenhed,« siger Lars Loftager Jørgensen, som undrer sig noget over kendelsen.

»Loven om momsfradraget på restaurationsbesøg blev jo lavet til gavn for restaurant- og hotelbranchen, så hvorfor cateringselskaber ikke må have gavn af den, er lidt svært at forstå,« siger han.